събота, 12 май 2012 г.

Козуначени розички с кафява захар


Необходими продукти :

3 яйца

150 грама захар

120 грама топло прясно мляко

70 грама краве масло

4-5 супени лъжици олио

1 суха мая

щипка сол

500 - 600 грама брашно

около 60 грама кафява зархар

по желание ванилия , лимонова кора , портокалова кора



Всички продукти трябва да са на стайна температура .



От топлото млякото , маята и 1 супена лъжица захар си правим кваса и го оставяме да се активира за около 15 мин .

В съдинката която ще месим си пресяваме 500 грама брашно ,правим си кладенче и в него изсипваме разтопеното масло , яйцата разбити със захарта ( леко разбити с тел ) ,подсладителя и накрая кваса ... ванилията и настъргана лимонена кора .

Замесваме меко тесто което месим около 15- 20 мин . Ако е необходимо прибавяме още малко брашно докато получим меко ,но не лепнещо тесто .
Завиваме го с кърпа и го оставяме на топло за 30 мин .

Взимаме отново тестото и го до омесваме отново за 15-20 мин .

Оставяме тестото за 30 мин да почине на топло върху на маслена съдина .


Омасляваме си ръцете с олио и взимаме тестото , започваме да го месим и през няколко минути си потапяме ръцете в олио ... месим до пълното усвояване на олиото .

Като цяло козуначено то тесто трябва да се меси поне 40 мин .

Оставяме го на топло да втаса ,трябва минимум да удвой обема си , това изисква доста повече време от колкото при обикновен но тесто .

След като тестото си е удвоило обема , взимаме го с на маслени ръце и го поставяме върху на мазнен плот . Разделяме тестото на топчета с големината на яйце , разточваме и оформяме по показания начин поръсваме с кафява захар и навиваме .
Оформяме като охлювче .



Оставяме розичките да втасат за около час и половина . Намазваме ги с разбито яйце и поръсваме със бяла захар .

Печем около 30 мин на средна фурна .

Козунак с уиски




Необходими продукти :

1 килограм пресято бяло брашно

6 големи яйца или 7 по-малки

300 грама захар

150 грама краве масло

настъргана кора на един лимон

настъргана кора на един портокал

1 пакетче ванилия

250 мл . топло  прясно мляко

1 кубче прясна мая или 1 супена лъжица суха

1/2 кафена лъжичка сол

25 мл . уйски /може да заместите и с друг ароматен алкохол /

6-7 супени лъжици олио

1 яйце за намазване и захар за поръсване .






При топлото мляко прибавяме маята , солта , една супена лъжица захар и 3-4 супени лъжици брашно . Разбъркваме сместа добре ,покриваме  и оставяме за 15 мин . да се надигне закваската .


Пресяваме си брашното , правим си кладенче и в него изсипваме разтопеното масло , захарта , разбитите предварително с вилица яйца , ванилията ,лимонената и портокаловата кора , уйскито  и шупналата закваска . Замесваме меко тесто ,  хубаво е да месите тестото поне 15 минути . Ако имате машина за хляб може да си го замесите вътре ,ако ли не тази процедура я правите на ръка . Покрийте тестото и го оставете за 20 мин.  да си почине .


Следващата фаза е прибавянето на олиото лъжица по лъжица до пълното усвояване на олиото от тестото . Прибавяте супена лъжица и месите докато се усвой , после още една и т.н.

Покрийте тестото и го оставете за час на топло да втаса . Трябва да удвой обема си .

Ако искате да приготвите класически козунак  вземете тестото и го разделете на 3 равни части и после всяка част на още 3 части ...с намазани ръце с олио оформете всяка част на дълги фитили с дебелина около 3-4 самтиметра в диаметър .
Сплетете ги на плитка и поставете козунака в тавичка застлана с хартия за печене или форма която предпочитате .

Аз разделих тестото на 2 части и после всяка част на още 4 части и заплетох козунака като питка . Не съм следвала някаква схема , просто импровизирах .

След като заплета козунците и ги поставя в съдовете в който ще ги пека ги намазвам с яйце и ги оствям да втасат за около час и половина , два  на топло във фурната . Вкарвам ги и включвам фурната на 30-40 градуса с вентилатор ,така скъсявам времето на втасване ...

Може да ги втасате и по нормалния начин за в топло помещение!

Козунаците трябва да утроят размерите си .

След като това е факт , намазваме козунаците със разбитото яйце и поръсваме обилно със захар .
Печем на умерена фурна за около 40 мин .

Ако козунака е във формата на питка времето на печене се покачва на около час .

Печете до готовност , може да си проверявате тестото с дървено шишче .

Ако започнат прекалено много да се зачервяват отгоре може да ги покриете с фолио до пълното им изпичан!

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка