понеделник, 23 април 2012 г.

Гуакамо́ле / Guacamole



Необходими продукти:

3 броя авокадо
1  голям домат
1 глава червен лук или бял салатен
1 връзка магданоз или кореандар
2 скилидки чесън
1 зелена пиперка
1 червена люта чушка
сос "Табаско"
сока от половин лимон
зехтин

Нарежете магданоза , лука , чушките , чесъна на много ситно  към тях прибавете нарязана на ситно само твърдата част на домата . Объркайте добре .
Намачкайте авокадото с вилица и го прибавете към останалата смес .
Овкусете със сол , зехтин , соса "Табаско " и лимоновия сок ,това всичко е на вкус .




събота, 21 април 2012 г.

Пълнени тиквички с кайма и елда




Необходими продукти :

6 броя тиквички
400 грама кайма смес
200 грама елда
1 морков
1 глава стар лук
2 скилидки чесън
черен пипер
пресен копър
сол
олио или зехтин



Измиваме и издълбаваме тиквичките .
Нарязваме си на ситно лука , чесъна , морковите и средата на тиквичките .

Загряваме мазнина , запържваме си лука , морковите и след като се позапържат прибавяме каймата . Запържваме цялата тази смес и към нея прибавяме нарязаната среда от тиквичките ,чесъна и подправките и елдата  .

Запържваме всичко това за кратко и след това към сместа прибавяме една чаена чаша и половина вода . Варим сместа за около 15 мин .

Издълбаните тиквички си ги посоляваме и пълним със сместа .

Нареждаме ги в тавичка .Ако ви е останала смес към нея прибавете 2 чаши вода и изсипете всичко това в тавичката .

Покриваме с фолио и печем за около час и 20 минути на 180 градуса .

10 минути преди края махаме фолиото за да се за печат тиквичките .

По желание може да ги сервирате със сос Бешамел .





събота, 7 април 2012 г.

Пържени кюфтета


Необходими продукти:

1 килограм кайма смес

1 голяма глава стар лук

4 сухара /накиснати в топла вода или прясно мляко /

1 яйце

1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат или 200 мл. газрана вода / в зависимост дали ползвате готова кайма или мляно месо /

чубрица
кимион
риган
черен пипер
червен пипер
сол

една връзка пресен магданоз /нарязан на ситно /

брашно и галета за пърженето


Слагате си кайма в дълбок съд , прибавяте си ситно нарязания лук и магданоз . Прибавяте описаните поправки на вкус /количества не съм дала / .
Изцеждаме сухарите и ги прибавяме съм сместа .В зависимост дали ще ползвам готова кайма или мляно месо прибавям , ако е готова кайма прибавям сода бикарбонат ... ако е мляно месо прибавям около 200 мл . газирана вода .

Уточнение: Готовата кайма е предварително обработена още в магазина ,прибавени са и сол и течност за омесването ,затова не е удачно прибавянето на още течност за да не ви се разреди много каймата в този случай сложете сода бикарбонат . Ако сами си мелите каймата или я мелят пред очите ви в магазина тогава прибавете газираната вода .

Замесвате каймата добре да се смесят ,аз лично я измесвам на два пъти за по 3-4 минути .

Завивам със стреч фолио съда и го прибирам в хладилника ,каймата е хубав да преседи поне няколко часа ... ако е за вечеря омесете си я от сутринта ,ако е за обяд от вечерта .

От готовата кайма оформете кюфтетата . Оваляйте в предварително смесените брашно и галета в равни части .

Пържите в силно сгорещена мазнина до готовност .

Това е,да ви е сладко!

Табуле / Tabouli





За тази Сирийска салата са ви необходими:

2-3 връзки пресен магданоз

2-3 стръка пресен лук

3-4 домата

50 грама булгур

1-2 скилидки чесън / настърган /

сол
сока от един лимон
зехтин



Заливаме булгура с вряла вода така , водата трябва да е поне 4-5 пъти повече от количеството на булгура. Оставяме го да преседи за около час за да набъбне .

Нарязваме на ситно магданоза , лука и доматите / и чесъна /. Прибавяме оцедения булгур .

Заливаме салатата с предварително подготвения дресинг от сол , лимонов сок и зехтин .

Объркваме добре и сервираме!


Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка