вторник, 27 март 2012 г.

Моята баница


Тази баница е не толкова баница а по скоро нещо между , пица и баница :)

С тази рецепта може да импровизирате много , да прибавите каквото обичате или каквото имате ... но във всички случай се получава едно чудесно предястие !

Необходимо ви е:

1 пакет фини кори за баница

кашкавал

сух колбас ( шпеков салам , луканка ) какъвто имате

шунка или бекон (може и от двете )

сирене Халуми ( пушено , топено ,бяло саламурено ) или каквото имате и е по ваш вкус

2-3 средни домата

10 маслини Каламата ( или каквито имате )

малко краве масло

пресен магданоз за поръчване

Може и малко олио за мазане на листата , но аз лично го пропускам защото баницата си става достатъчно мазничка от самите продукти!




Застилате тава с хартия за печене , слагате 3 листа от корите като между тях мажете с малко олио ( или масло )

Количества не съм дала защото всичко зависи от това колко голяма ви е тавата , кой как обича и кой какво има в хладилника!

Нареждате колбаса който сте нарязали на тънко или на кубчета .

Следват още 2 листа от корите и нареждате кашкавала нарязан или настърган .

Следват още 2 листа кори .

Нареждате шунката или бекона ( може и от двете по малко )

Следват 2 листа кори за баница .

Нареждате си Халумито нарязано или настъргано ( може да заместите със бяло саламурено сирене пушено или топено сирене или каквото имате )

Следват 2 листа кори за баница .

След това нареждате нарязаните на шайби домати .



Следват още 2 листа кори за баница

Слагате малко масло най- отгоре ... може да го нарежете на малки парчета или просто да го разтопите и залеете най-горната кора

Печете на умерена фурна 180 - 200 градуса до изпичане .

10 минути преди да извадите баницата от фурната я поръсвате с настърган кашкавал и маслини .




След като е готова поръсете я със ситно нарязан пресен магданоз .

Това е да ви е сладко и вкусно !

Импровизирайте и споделяйте!


вторник, 6 март 2012 г.

Американски понички / Doughnuts


Отдавна синчето ми искаше да му направя Американски понички , като се порових в нета попаднах на тази рецепта

Вчера ги замесих а резултата е поразителен , толкова вкусни станаха , мекички , въздушни ...а с каква скорост излитаха от чинията ...:)))


Аз приготвих половин доза от тази която съм написала и се получиха около 25 -30 понички . Не знам точно защото много от поничките изчезнаха още при пърженето :))




Необходими продукти :



2 пакета суха мая

1/4 чаша топла вода


1 1/2 чаши хладко мляко

1/2 чаша
захар

1
чаена лъжичка сол

2 яйца

1/3 чаша краве масло /разтопено/

5
чаши пресято брашно

За пържене :


1
литър олио за пържене

За глазурата :

пудра захар

прясно мляко


ванилия




Аз лично тестото го замесих в хлебопекарна и го оставих да втасва там . За тези който ще ме последват продуктите поставих в следния ред : вода , прясно мляко , яйца , масло , захар , брашно , сол и маята . Месих на програмата за тесто с втасване .

Лично на мен ми се наложи да добавя около половин чаша бра
шно за да се получи хубаво гладко и меко тесто ?/ не трябва да прекалявате с тестото /

За другите който ще ги правят на ръка . Смесвате топлата вода с маята и оставяте на топло да се надигне .
В дълбока купа си слагате останалите продукти и половината от брашното . Прибавяте шупналата мая и разбърквате с дървена лъжица да се получи гладка каша . Може да бъркате и с миксер с приставки за тесто ,бъркате около 5 минути и после постепенно започвате да прибавяте и останалото брашно ( може да поеме малко повечко брашно от дадените в рецептата ).

Продължавате да го
месите на ръка ,тестото ви трябва да стане меко и леко лепкаво . Не е необходимо да се меси това тесто много , 10-тина минутки са ви достатъчни .
Така замесеното тесто оставете на топло да втаса за около 2 часа .

Тестото трябва да удвой обема си , при мен тестото стана тройно :))

Набрашнете плота на който ще точите , изсипете половината от тестото . Разточете лист с дебелина около 1 см . и изрежете кръгове с помощта на формички или чаша .

Оставете така оформените понички да втасат на топло . Аз лично ги
наредих върху хартия за печене . Втасването на поничките продължи около 30-40 мин.

Загряваме мазнината в тенджера ,олиото трябва да ви е в съда който ще пържите поне 3 пръста , може повече ,но не и по-малко .

Пържите в загрялата мазнина , но не трябва и да е много загряла за да не прегорят бързо а вътре да останат сурови . Котлона ви трябва да е малко над средната стойност .

Пържите до тъмно златисто ...




Вадите и ги слагате върху кухненска хартия за да поеме излишната мазнина .

Ако нямате търпение , поръсвате ги с пудра захар и нека похапването започне веднага ...:))

Ако ли не като изстинали може да ги наредите на решетка и да ги залеете със смес приготвена от пудра захар , прясно мляко и една ванилия ... аз го направих по-редичко за да облеят поничките колкото да полепнат захарните топчета , но вие може да си го направите по-гъстичко ...


Другия вариант който може да направите е да ги залеете с разтопен шоколад :))

Това е ,да ви е сладко!


понеделник, 5 март 2012 г.

Пангасиус с горчица и лимон





Искам да ви споделя още една Кипърска рецепта за приготвяне на риба . Така тук приготвят както Пангасиус така и други видове рибни филета ...

Рецептата е много проста , но много вкусна .

Необходими продукти :

3 броя филе от Пангасиус , добре размразено и подсушено

2 супени лъжици горчица

сока на един лимон

4-5 супени лъжици зехтин

черен пипер



Приготвяме си соса за рибата .Смесваме горчицата , лимоновия сок , зехтина ( може да сложите повечко зехтин , ще стане още по-хубава ) , лимона и черния пипер .
Разбъркваме добре .

Намазваме хубаво от двете страни добре размразените и подсушено филе .

Поставяме на хартия за печене .

Печем на 175 -180 градуса около 35-40 минути .

Това е !

Да ви е сладко!

Тука вече виличките стават две , Никола не можа да устои и се включи още по време на снимките :))



неделя, 4 март 2012 г.

Бял боб по Кипърски





Реших да ви споделя един вариант на бял боб който опитах тук на острова на любовта и от момента на опитването до сега боба си го похапвам само и единствено по този начин . Много свеж вкус , много лесен за приготвяне и съм сигурна , че който го опита ще му хареса .



Така за него са ви необходими :

Бял боб , сварен в леко подсолена вода и при желание може да прибавите няколко листа прясна мента или джоджен .

Краставица , домат , зехтин , лимон и сол на вкус .


Прецедете си боба и го сложете в чиния , посолете го , нарежете в него домат и краставица , изцедете половин лимон и залейте с повечко зехтин , объркайте .




Ще останете очаровани от резултата .

Това може да си го похапвате както като салата , така и като основно .

Да ви е сладко!


Шкембе чорба




Ето я и моята рецепта за вкусна шкембе чорба .

Необходими продукти :

1 килограм телешко шкембе (добре измито )

2 дафинови листа

5-6 зърна бахар

5-6 зърна черен пипер

1 глава стар лук

2 скилидки чесън

сол

за застройката :

200 грама кисело мляко

300 мл прясно мляко

2 жълтъка

2-3 супени лъжици препечено брашно

за запръжката :

70 мл олио или масло

1 чаена лъжичка червен пипер

за допълнително овкусяване :

оцет

4-5 скилидки чесън




В тенджера слагаме да се вари шкембето с бахара , дафиновия лист , една глава лук нарязана на 4 парчета , черния пипер , 2 скилидки чесън ( цели ) и малко сол .
Шкембето се вари около 3 часа ,ако имате тенджера под налягане използвайте я , ако може да го варите на тераса или някъде извън жилището , възползвайте се ... по време на вареното шкембето си мирише не много приятно :))

Докато се вари шкембето може да си приготвите запръжката . Загрейте олиото/ маслото , прибавете червения пипер , махаме от котлона и го оставяме да изстине .

След като шкембето се е сварило , го вадите от бульона , оставете го на страна да изстине и през това време си прецедете бульона в тенджера в която ще го до готвите . Ако е необходимо долейте вода .

Нарязваме си шкембето на дребно или както ви харесва .

Прибавете го към бульона .

Върнете всичко на котлона и го оставете да заври .

През това време си пригответе застройката .

В дълбок съд си изсипете киселото и прясното мляко , брашното и жълтъците , разбъркайте добре с помощта на тел или миксер ,може и с пасатор ,важното е да е разбито на гладка смес .
След като заври чорбата вземете от бульона с черпак и прибавете към застройката , прибавете поне 3-4 черпака и разбъркайте добре .
Прибавете застройката тенджерата и варете не повече от 2-3 минути .

След като поизстине прибавете запръжката към чорбата . Може да я прибавяте и непосредствено преди сервиране . Аз лично предпочитам да я прибавя предварително , запръжката придава хубав аромат .
При сипването на запръжката внимавайте да отсипвате само мазнината без пипера ( след като е преседяла малко пипера пада на дъното и това улеснява процеса )

Пасирайте чесъна или счукайте със сол , прибавете оцета и подправката за шкембето е готова!

Добър апетит!


Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка