събота, 12 май 2012 г.

Козуначени розички с кафява захар


Необходими продукти :

3 яйца

150 грама захар

120 грама топло прясно мляко

70 грама краве масло

4-5 супени лъжици олио

1 суха мая

щипка сол

500 - 600 грама брашно

около 60 грама кафява зархар

по желание ванилия , лимонова кора , портокалова кора



Всички продукти трябва да са на стайна температура .



От топлото млякото , маята и 1 супена лъжица захар си правим кваса и го оставяме да се активира за около 15 мин .

В съдинката която ще месим си пресяваме 500 грама брашно ,правим си кладенче и в него изсипваме разтопеното масло , яйцата разбити със захарта ( леко разбити с тел ) ,подсладителя и накрая кваса ... ванилията и настъргана лимонена кора .

Замесваме меко тесто което месим около 15- 20 мин . Ако е необходимо прибавяме още малко брашно докато получим меко ,но не лепнещо тесто .
Завиваме го с кърпа и го оставяме на топло за 30 мин .

Взимаме отново тестото и го до омесваме отново за 15-20 мин .

Оставяме тестото за 30 мин да почине на топло върху на маслена съдина .


Омасляваме си ръцете с олио и взимаме тестото , започваме да го месим и през няколко минути си потапяме ръцете в олио ... месим до пълното усвояване на олиото .

Като цяло козуначено то тесто трябва да се меси поне 40 мин .

Оставяме го на топло да втаса ,трябва минимум да удвой обема си , това изисква доста повече време от колкото при обикновен но тесто .

След като тестото си е удвоило обема , взимаме го с на маслени ръце и го поставяме върху на мазнен плот . Разделяме тестото на топчета с големината на яйце , разточваме и оформяме по показания начин поръсваме с кафява захар и навиваме .
Оформяме като охлювче .



Оставяме розичките да втасат за около час и половина . Намазваме ги с разбито яйце и поръсваме със бяла захар .

Печем около 30 мин на средна фурна .

6 коментара:

  1. Леле, Нади, как красиво си ги оформила!!! Прекрасни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно!!!!!!!!Винаги има място за козунак.....и желаещи да похапнат.
    Поздрави, Нади, справила си се перфектно!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво оформени, Наде!
    За вкус - не се и съмнявам, че са страхотни розичките :)
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Никога няма да ми омръзне да гледам рецепти за козунак!Нищо , че голямата еуфория около Великден отмина, твоите розички са толкова пленителни, че ми се иска пак да запретна ръкави!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова година, Нади!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка