събота, 12 май 2012 г.

Козунак с уиски




Необходими продукти :

1 килограм пресято бяло брашно

6 големи яйца или 7 по-малки

300 грама захар

150 грама краве масло

настъргана кора на един лимон

настъргана кора на един портокал

1 пакетче ванилия

250 мл . топло  прясно мляко

1 кубче прясна мая или 1 супена лъжица суха

1/2 кафена лъжичка сол

25 мл . уйски /може да заместите и с друг ароматен алкохол /

6-7 супени лъжици олио

1 яйце за намазване и захар за поръсване .






При топлото мляко прибавяме маята , солта , една супена лъжица захар и 3-4 супени лъжици брашно . Разбъркваме сместа добре ,покриваме  и оставяме за 15 мин . да се надигне закваската .


Пресяваме си брашното , правим си кладенче и в него изсипваме разтопеното масло , захарта , разбитите предварително с вилица яйца , ванилията ,лимонената и портокаловата кора , уйскито  и шупналата закваска . Замесваме меко тесто ,  хубаво е да месите тестото поне 15 минути . Ако имате машина за хляб може да си го замесите вътре ,ако ли не тази процедура я правите на ръка . Покрийте тестото и го оставете за 20 мин.  да си почине .


Следващата фаза е прибавянето на олиото лъжица по лъжица до пълното усвояване на олиото от тестото . Прибавяте супена лъжица и месите докато се усвой , после още една и т.н.

Покрийте тестото и го оставете за час на топло да втаса . Трябва да удвой обема си .

Ако искате да приготвите класически козунак  вземете тестото и го разделете на 3 равни части и после всяка част на още 3 части ...с намазани ръце с олио оформете всяка част на дълги фитили с дебелина около 3-4 самтиметра в диаметър .
Сплетете ги на плитка и поставете козунака в тавичка застлана с хартия за печене или форма която предпочитате .

Аз разделих тестото на 2 части и после всяка част на още 4 части и заплетох козунака като питка . Не съм следвала някаква схема , просто импровизирах .

След като заплета козунците и ги поставя в съдовете в който ще ги пека ги намазвам с яйце и ги оствям да втасат за около час и половина , два  на топло във фурната . Вкарвам ги и включвам фурната на 30-40 градуса с вентилатор ,така скъсявам времето на втасване ...

Може да ги втасате и по нормалния начин за в топло помещение!

Козунаците трябва да утроят размерите си .

След като това е факт , намазваме козунаците със разбитото яйце и поръсваме обилно със захар .
Печем на умерена фурна за около 40 мин .

Ако козунака е във формата на питка времето на печене се покачва на около час .

Печете до готовност , може да си проверявате тестото с дървено шишче .

Ако започнат прекалено много да се зачервяват отгоре може да ги покриете с фолио до пълното им изпичан!

2 коментара:

  1. Прелестни са,Наде!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. It is a great pleasure going through your site because I love your every post. That's why I have bookmarked your site to check out new stuff from you. Thanks for sharing ...

    _________Feliz Di____________Feliz Dia
    ______Feliz Dia das _______Feliz Dia das MÃ
    ____Feliz Dia das MÃES ___Feliz Dia das MÃES
    ___Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das_______Feli
    __Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das_________Feli
    _Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃE_______Feli
    _Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃES Fe______F
    Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃES Feliz __Fel
    Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃES Feliz Dia_F
    Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃES Feliz Dia d
    Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃES Feliz Dia d
    _Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃES Feliz Dia
    __Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃES Feliz D
    ____Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃES Feli
    ______Feliz Dia das MÃES Feliz Dia das MÃES
    _________Feliz Dia das MÃES Feliz Dia da
    ____________Feliz Dia das MÃES Feliz
    ______________Feliz Dia das MÃES F
    _________________Feliz Dia das
    ___________________Feliz Dia
    _____________________Feliz
    ______________________Feli
    _______________________Fe

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка