неделя, 4 март 2012 г.

Шкембе чорба




Ето я и моята рецепта за вкусна шкембе чорба .

Необходими продукти :

1 килограм телешко шкембе (добре измито )

2 дафинови листа

5-6 зърна бахар

5-6 зърна черен пипер

1 глава стар лук

2 скилидки чесън

сол

за застройката :

200 грама кисело мляко

300 мл прясно мляко

2 жълтъка

2-3 супени лъжици препечено брашно

за запръжката :

70 мл олио или масло

1 чаена лъжичка червен пипер

за допълнително овкусяване :

оцет

4-5 скилидки чесън




В тенджера слагаме да се вари шкембето с бахара , дафиновия лист , една глава лук нарязана на 4 парчета , черния пипер , 2 скилидки чесън ( цели ) и малко сол .
Шкембето се вари около 3 часа ,ако имате тенджера под налягане използвайте я , ако може да го варите на тераса или някъде извън жилището , възползвайте се ... по време на вареното шкембето си мирише не много приятно :))

Докато се вари шкембето може да си приготвите запръжката . Загрейте олиото/ маслото , прибавете червения пипер , махаме от котлона и го оставяме да изстине .

След като шкембето се е сварило , го вадите от бульона , оставете го на страна да изстине и през това време си прецедете бульона в тенджера в която ще го до готвите . Ако е необходимо долейте вода .

Нарязваме си шкембето на дребно или както ви харесва .

Прибавете го към бульона .

Върнете всичко на котлона и го оставете да заври .

През това време си пригответе застройката .

В дълбок съд си изсипете киселото и прясното мляко , брашното и жълтъците , разбъркайте добре с помощта на тел или миксер ,може и с пасатор ,важното е да е разбито на гладка смес .
След като заври чорбата вземете от бульона с черпак и прибавете към застройката , прибавете поне 3-4 черпака и разбъркайте добре .
Прибавете застройката тенджерата и варете не повече от 2-3 минути .

След като поизстине прибавете запръжката към чорбата . Може да я прибавяте и непосредствено преди сервиране . Аз лично предпочитам да я прибавя предварително , запръжката придава хубав аромат .
При сипването на запръжката внимавайте да отсипвате само мазнината без пипера ( след като е преседяла малко пипера пада на дъното и това улеснява процеса )

Пасирайте чесъна или счукайте със сол , прибавете оцета и подправката за шкембето е готова!

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка