вторник, 20 декември 2011 г.

Гръцки бели курабии



Наближи ли Коледа и Нова Година , тук в Кипър магазините са отрупани с този и още един вид медени сладки . Въпреки , че преди време тези курабии ги приготвях за Великден , сега всъщност разбрах , че са доста по подходящи за предстоящия празник предвид външния им вид наподобяващи снежни бели топки :)!




Необходими продукти за около 100 сладки

1 килограм бяло брашно

1 яйце

500 грама масло или мас

150 грама пудра захар + още 350 грама за поръсване

ванилия поне 5-4 броя или

1 бакпулвер

1/2 чаена лъжица амонячна сода

50 мл . Метакса коняк или друг ароматен алкохол

400-500 грама бадеми



Може да си прибавите лимонова или портокалова кора за повече аромат , но оригинала рецепта е без тях .


Предварително си белим бадемите като ги накисваме за около 20 минути във вряла вода , след това може да махнем обвивките много лесно .
Режем бадемите на 3 -4 пърченца

Обелените и нарязани бадеми изпичаме във фурнана 150 градуса или МВ до лек златист цвят .
С бадемите сме готови!

От мекото масло ( мас ) яйцето , захарта , ванилията ( около 3 броя ако е суха ) с помоща на миксер си разбиваме продуктите до гладка каша ... прибавяме алкохола , след това амонячната сода загасена в малко лимонов сок . Накрая прибавяме бадемите .

Пресяваме си брашното заедно с бакпулвера .

От получената смес и брашното си замесваме ронливо тесто .

Оформяме си топчета и печем в предварително захряла фурна на 175 градуса за около 10 мин , или докоато топчетата придобият лек карамелен загар .

Още топлите топчета овалваме във пудра захар . след като изстинат ги поръсваме обилно с пудра захар която сме смесили с ванилия на прах .

Този вид сладки е хубаво да преседят преди да се консумират , поне седмица ...така ,че аз ги правя и ги скривам :)))

Да ви е сладко!




четвъртък, 15 декември 2011 г.

Кюфтета с бял сос / Кюфтета фрикасе






Необходими продукти:

600 гр. кайма смес

1 морков

1 глава стар лук

1 чаена чаша кисело мляко

2-3 супени лъжици бяло брашно

2 жълтъка

няколко стръка пресен магданоз

черен пипер

чубрица

сол

олио





Омесваме си каймата с половин глава лук нарязана на ситно , черен пипер ,чубрица , сол на вкус ... аз прибавям и двата белтъка който ми остават при отделянето на двата жълтъка които ще използваме за застройката .
Омесвате каймата добре и оформяте топчета с големината на топка пинк-понк :)

Слагаме ситно нарязания лук и морков да се запържат в малко мазнина . След като се запържат леко наливаме около 2 литра вода и оставяме да заври .

След като това е факт във врялата вода пускаме готовите кюфтенца който предварително сме оваляли в брашно .

Оставяме яденето да се вари на бавен огън за около 40 мин.




Овкусяваме със сол , пипер и чубрица .

През това време си приготвяме застройката .

Препичаме си на котлона 2-3 супени лъжици бяло брашно . Оставяме го да изстине ...

Разбиваме киселото мляко със жълтъците , към него прибавяме препеченото брашно , разбиваме добре с вилица или тел на гладка каша .

След като кюфтетата вече за се сварили прибавяме готовата застройка като първо слагаме черпак от бульона към кашата , разбиваме добре , прибавяме втори черпак , пак разбиваме добре , прибавяме и трети ...след това връщаме всичко в тенджерата , оставяме да заври като бъркаме непрекъснато след това махаме тенджерата от котлона ...

В началото соса може да не ви се вижда много гъст , но не бързайте да прибавяте още ,след като започне да изстива соса ще се сгъсти още .

Това е , сервираме като поръсваме обилно със ситно нарязан пресен магданоз .





сряда, 7 декември 2011 г.

Египетска торта



Отдавна искам да направя тази торта , още от момента когато я видях във вкусния блог на Руми все си търсех повод !
Ето ,че дойде и този момент , приготвих я по повод именния ден на сина ми Никола който беше вчера !




И така ,необходими продукти за тази торта :


за блата :

10 белтъка на стайна температура

10 супени лъжици захар

200 грама смлени ядки ( може да използвате орехи , бадеми , лешници ) , аз използвах бадеми

2 супени лъжици брашно

за жълтия крем :

500 мл. прясно мляко

10 жълтъка на стайна температура

10 супени лъжици захар

8 супени лъжици брашно

250 грама краве масло на стайна температура

ванилия

за сметановия крем:

500 мл. сладкарска сметана

6 супени лъжици захар

за крокана :

150 грама натрошени ядки ( бадеми , лешници , орехи )

200 грама захар





И така започваме с приготвянето на блата , разбивате белтъците на бяла пяна след това прибавяте захарта и разбивате до получаването на твърд крем . С миксера до тук , сега взимаме тел и продължаваме с прибавянето на смлените ядки , прибавяме на малки порции и бъркаме само в едната посока да не спадне крема . Накрая прибавяме пресятото брашно , разбъркваме добре .

От тази смес може да си изпечете един блат който след като изстине да срежете на 3 ... ,но аз ви предлагам един друг по - лесен вариант .

Върху хартия за печене си очертавате с помощта на чиния и молив кръгове с диаметър 26-28 см ,може да използвате и форма за торта за очертаването ... приготвяте си 3 такива листа .
Слагате хартията за печена във тавичката от фурната или друга по-голяма .
Разстилате 1/3 от крема върху хартията и разстилате с лъжица или каквото имате като спазвате кръглата форма която сте очертали .

Така си изпичате 3-те блата ,печете всеки за около 10-15 мин на средна фурна , 175 градуса .
Оставете блатовете да изстиват така както са с хартията ...не ги слагайте един върху друг защото горната част на блата е лепкав и ще залепне за другата хартия .


Продължаваме с приготвянето на жълтъчния крем . Разбиваме жълтъците със захарта на светъл крем , прибавяме съм тях пресятото брашно и част от млякото ( около 200мл. ) . Другата част от млякото слагаме да заври на котлона . изсипваме врялото мляко при жълтъчната смес като бъркаме постоянно с миксера , прибавяме ванилията .
Връщаме цялата смес на котлона като продължаваме да бъркаме енергично и постоянно с тел за да не загори крема ... варим до пълното му втвърдяване .
Оставяме крема на страна да изстине , след което го покриваме с фолио и го слагаме в хладилника на студено да се охлади много добре .



Разбиваме маслото на пухкав крем с миксера , това отннема повечко време поне 20 мин .
След като сте разбили маслото добре съм него прибавете добре охладения жълтъчен крем . Разбийте добре , трябва да получите гладка и твърда смес .

Сега е време да си приготвим крокана . Разстиламе върху хартия за печене натрошените ядки , върху тях изсипваме на тънка струйка захарта която сме карамелизирали на котлона . Оставяме на страна да изстине добре ... след което го натрушаваме с помощта на точилка .

Сега е време за сметановия крем , разбиваме сметаната със захарта на твърда пяна , към него прибавяме половината от натрошения крокан .

Готови сме за сглобяването на тортата ...




Може да сглобите тортата с помощта на тортен ринг който поставите върху подноса в който ще сервирате , а може и без него , но трябва да сте сигурни ,че и двата крема са ви достатъчно твърди (студени ) ...

И така отлепваме внимателно блатовете от хартията , редуваме блат , 1/3 от жълтъчния крем , 1/3 от сметановия , повтаряме това още веднъж ,след последния блат отгоре мажем само със сметанов крем .
Прибираме тортата в хладилник за минимум 12 часа ,след това махаме ринга и измазваме тортата с останалия ни жълтъчен крем .

Това е , остава да украсите с останалия крокан ...




Да ви е сладко!

Ето го и виновника за тортата :))


петък, 2 декември 2011 г.

Боб в гърне




Необходими продукти за това вкусно Българско ястие са:

500 гр . бял боб

2 моркова

2 сухи люти чушки ( по желание)

1 глава стар лук

2 стръка целина ( по желание )

червен пипер

сух джоджен

чубрица

сол

олио






Накисваме боба във вода за една нощ , изплакваме го и го слагаме в гърнето , прибавяме към него морковите , лука , и всички останали подправки по ваш вкус ...

Заливате боба с вода , трябва водата да е поне 2 пръста над боба . Слагате капака !

Слагате го в студена фурна , това е важно за да не ви се пукне гърнето .

На това ядене му е необходимо поне 3 часа да се приготвя на бавен огън .

Ако нямате толкова време може предварително да посварите боба за около 30 мин . и след това във фурната за около час и половина ,два ...


Към тази основна рецепта на боб в гърне може да прибавите , наденица , свински ребра , друг вид месо по ваше желание ...

А също така с кисело желе ,но тогава подправките са само дафинов лист и черен пипер ...

Да ви е сладко!

четвъртък, 1 декември 2011 г.

За'атар рецепта / Za'atar recipe



За да си приготвите тази невероятна подправка са ви необходими :

2 супени лъжици сумак

2 супени лъжици мащерка

2 супени лъжици препечен сусам

2 супени лъжици риган

2 чаени лъжички хималайска сол ,или друга но не да е ситна а да е на по-едри кристали

Слагате припечените сусамови семена в блендер , смилате ги !

След което прибавяте останалите подправки , разбърквате ги и готово !

Подправката е подходяща за тестени изделия , картофи , месо ,зеленчуци ...

Съхранява се на сухо и тъмно място в херметически затворен съд ... буркан или нещо подобно!







Рецептата съм я взаимствала от тук !

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка