събота, 19 ноември 2011 г.

Крем Карамел





Необходими продукти:

1 литър пълномаслено прясно мляко

8 яйца

250 грама захар + 5 супени лъжици за карамела

2 ванилии






Разбиваме яйцата в голяма купа с миксер хубаво е яйцата да са били на стайна температура .

Затопляме прясното мляко и към него прибавяме захарта , разбъркваме докато се разтвори добре . Прибавяме и ванилията .


Към разбитите яйца прибавяме млечната смес ... като междувременно разбъркваме или с миксер на ниска степен или с тел ...

Карамелизираме 5 супени лъжици захар + 1 супена лъжица вода .Водата не е задължителна ,но аз винаги я добавям за да мога да направя хубав цвят на карамела без да го загоря . Малко по-бавно се карамелизира , но за мен е по-удобно .

От тази доза аз правя 10 купички с вместимост около 150 мл.

Ако искате да направите например 6 купички намаляте дозата например :

600 мл прясно мляко , 180 грама захар , 5 яйца , 1 ванилия ...




Изсипваме готовия карамел по равно във всички купички , след като карамела изстине наливаме от яйчено-млечната смес .
Не препълвайте купичките нека сместа да е половин сантиметър под ръба .

Нареждаме купичките в тавичка в която наливаме топла вода , топла не вряла ... около 2 -3 см .

Печем на умерена фурна (175 градуса )около 40 мин . ( до 1 час )

Не допускайте водата в тавата да завира , ако това започне да става факт просто долейте студена или отворете фурната малко да се охлади , а след това намалете градусите поне с 20 :)) Целта е крема да не стане на шупли а да стане гладък .


Аз лично разбирам кога карамела е готов като леко поклащам тавичката ...

Изваждате готовия карамел оставяте го да изстине и прибирате в хладилника да се изстуди!

Това е , да ви е сладко!



вторник, 8 ноември 2011 г.

Оризови спагети със зеленчуци




Необходими са ви :

Един пакет оризови спагети

2 тиквички

прясно зеле около 0,500 кг

2-3 пресни пиперки

2-3 моркова

2 глави стар лук ( може да използвате праз лук )

грах

царевица

зелен боб

2 яйца

по желание гъби и други зеленчуци които обичате или с каквито разполагате

За овкусяване може да използвате и Многонатриев глутамат
Аз лично не го предпочитам и го замествам с Хималайска сол .

Ако желаете да придобие по Китайски вид може да прибавите кълнове , бамбук , китайски гъби .

Също така ако искате може да прибавите и морски дарове!

С това ястие може да се импровизира много!





В дълбок съд наливаме около 100 мл . олио и слагаме на котлона да се загрее много добре , през това време си разбиваме яйцата с една щипка сол .

След като мазнината е сгорещена изсипваме яйцата и изпържваме малък омлет ... вадим го от мазнината и


Измивате и нарязвате всичките зеленчуци на лентички , но и да не са на лентички това няма да повлияе на вкуса а само на вида :)


В дълбока тенджера напивате 100 мл. олио слагате на котлона да се загрее добре , през това време си разбивате яйцата с една щипка сол .

След като олиото е добре загряло изсипваме яйцата и изпържвате малък омлет .

Вадите омлета в чинийка и го оставяте на страни да изстине , към мазнината прибавяте първо накълцаното зеле , пържите около 4-5 минути , след това прибавяте морковите пържите още 2-3 минути , прибавяте тиквичките , лука , пипера , и останалите зеленчуци който не са замразени . Пържите още 5-6 минути , накрая прибавяте всички замръзени продукти ... грах , царевица , боб и т.н.

Овкусявате си зеленчуците със сол , може да използвате и някоя готова зеленчукова подправка като Маги или Вегета .

Прибавяте омлета нарязан на дребно обърквате добре и махате зеленчуците от огъня .

Аз изсипвам зеленчуците в тавичка или друг голям съд а в съдината в която сме пържили наливам около 2-3 литра вода и я връщам на котлона , след като заври прибавям малко сол и слагам оризовите спагети да се сварят за около 4 мин . ( ако използвате плоски спагети )
След като ги извадите от водата ги измийте със студена вода .

В случай ,че използвате от тънките спагети аз лично не ги варя а само ги заливам с 2-3 литра вряла подсолена вода и ги оставям да преседят в нея десетина минути.





Прибавяте спагетите към зеленчуците , обърквате и готово !

Допълнително може да овкусите със соев сос!

сряда, 2 ноември 2011 г.

Моята пилешка супа






Необходими продукти

Половин пиле или около 1/2 кг пиле

2-3 картофа

2 моркова

1 пиперка ( червена , зелена , жълта каквато имате)

1 глава лук

фиде

1 яйце

1 лимон

черен пипер

сол

магданоз





В дълбока тенджера сварявате пилешкото месо , като по време на вареното отпенвате за да остане бульона бистър.

След като се свари пилето изваждате го от бульона да изстине ,след като го обескостявате а месото нарязвате на ситно! Аз премахва и кожата на пилето .

Прецеждате си бульона в друга съдина . В същата тенджера си задушавам лука , морковите и пиперката който предварително сте нарязали на ситно в 2-3 супени лъжици олио .

След като се задпържат до леко златисто си прибавям бульона и доливам с вода .

Обелваме и измиваме картофите , слагаме ги да се варят в бульона без да ги режем а цели ...

Прибавяме месото , и оставяме на бавен огън да се вари .

През това време си овкусявате със сол и черен пипер , можете да си прибавите и готов пилешки бульон или някаква готова подправка за супи и ястия по-ваш вкус!

След като се сварят картофите ги вадим от тенджерата и с помощта на вилица или преса намачкваме картофите ( все едно като за пюре )




Към супата прибавяме фидето , аз обичам по гъстичка супа и прибавям повече фиде ,но пак казвам това е въпрос на вкус .

Като се посвари фидето връщаме намачканите картофи обратно в тенджерата ... картофите ги прибавяме накрая защото ако е по-рано самата супа заради тях започва да се захваща на дъното и това е малко неприятно .

След като прибавим картофите изключваме котлона!

Застройваме супата със жълтъка и сока от един лимон!

Поръсваме обилно със ситно нарязан пресен магданоз!

Да ви е сладко!


Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка