четвъртък, 21 април 2011 г.

Агнешка дроб чорба


Необходими продукти :

Около 500 грама агнешки дреболии ( без черен дроб )

2 стръка пресен лук или 1 глава стар лук

10 стръка пресен джоджен ( може и сух , ако нямате )

3 -4 супени лъжици ориз

черен пипер

сол

олио

За застройката:

2 жълтъка ( може и един)

3 супени лъжици кисело мляко



Измиваме добре и сваряваме дреболиите в леко подсолена вода за около час .

Сварените вече дреболии вадим да се охладят и режем на дребно .

В тенджера сипваме малко олио или зехтин прибавяме дреболиите , запържваме ги за кратко. Към тях прибавяме нарязаните на ситно джоджен и лук . Запържваме за 2-3 мин и ги заливаме с литър и половина топла вода .

Прибавяме си солта и черния пипер .

След като заври прибавяте измития ориз и готвите за около 20-30 мин . до готовност на ориза .

Спирате котлона и си приготвяте застройката от жълтъците и киселото мляко .





Разбърквате добре застройката и с черпака започвате да прибавяте към нея от топлия бульон , 2-3 черпака са достатъчни .

Прибавяте застройката към чорбата . Разбъркайте добре!

Това е , да ви е сладко!


сряда, 20 април 2011 г.

Бисквитена торта с крем "Оле"



Тази торта не е много по различна от класическа та бисквитена торта с разликата , че се приготвя много БЪРЗО и ЛЕСНО . Другото което трябва да имате за да я приготвите това е микровълно ва фурна .
На мен приготвяне то не ми отнема повече от 15 мин .

Идеята за тортата е от форума на БГ-мама


Необходими продукти :

3 пакета обикновен ни бисквити

2 пакетчета крем "Оле" на доктор Йоткер

1 литър прясно мляко


За измазване :

1 пакетче крем "Оле" разтворено в 300 мл прясно мляко

или 200 мл сметана с масленост над 36% разбита с 3 супени лъжици захар

това е според вашия вкус и желание .





Натрошаваме си бисквитите не на много ситно ... Оставяме си половин пакетче цели бисквити . Те ще ни трябват най-накрая за покриване на тортата .

Разбиваме си кремовете с по 500 мл . прясно мляко .
Аз използвах 1 крем ванилия и 1 крем шоколад . Ако го приготвяте само от единия вид може да разбиете всичко на веднъж .

Облепяте стъклена или пластмасова купа със стреч фолио .




Започваме да редуваме , бисквити , крем ,пак бисквити ,пак крем и така докато ни свършат бисквитите и крема ... накрая трябва да завършите на крем .

Върху крема нареждате целите бисквитки като хубаво покривате цялата повърхност .

Най-накрая покривате пак с стреч фолио отгоре и слагате тортата за 3-4 мин. в Микровълно ва фурна на пълна мощност.

Вадите купата и я оставяте да изстине .

След това прибирате тортата за една нощ в хладилника .





На другия ден вадите купата , махате фолиото с което е покрито дъното на тортата .
Обръщаме тортата в поднос ,измазваме я или със сметана или с крем ...поваше желание ...






Това е! Да ви е сладко!

понеделник, 18 април 2011 г.

Козунак от тесто за Бриоши








За направата ви е необходимо :

250 мл. прясно мляко на стайна температура

25 грама прясна мая или 11 грама суха

530 грама брашно ( аз използвах тип 405)

2 яйца разбити леко с вилица ( също на стайна температура )

80 грама захар

1 супена лъжица подсладител , или около 2-3 грама

75 грама меко краве масло нарязана на кубчета

1/4 чаена лъжичка сол

настъргана кора на един лимон

настъргана кора от един портокал

и една ванилия







Аз замесих тестото в машина са хляб , но това може да направите и с миксер с приставките за тесто .
Изсипвате млякото в купата в която ще замесите тестото , слагате маята и разбърквате добре до пълното разтваряне на маята , прибавяте солта , захарта , лимоновите и портокалови корчки , ванилията ... разбърквате добре сместа и най накрая прибавяте брашното малко по малко ...
Аз сложих 530 грама брашно и нито грам повече защото незнаех какво трябва да е тестото на вид , и точно с толкова брашно ми се получи прекрасно ... Разбърквате тестото добре докато стане гладко и хомогенно . Аз оставих машината да меси 15 мин на програмата за френски хляб . След това идва ред на добавянето на маслото .





Започвате да прибавяте маслото бучка по бучка , след като се усвой едната слагате другата ... Така докато тестото усвой всичкото масло . По време на месенето аз прибавих няколко щипки брашно защото тестото стана много меко и машината ми не можеше да го меси хубаво , но мисля ,че ако извършвате тази процедура с миксер това няма да ви се наложи .

Готовото тесто слагате в купа или го оставяте в същата като го оформяте на топка и покривате купата с фолио .

Оставяме тестото да пренощува в хладилника .







На другия ден , вадим тестото от хладилника слагаме го на набрашнения плод на който ще работим ... замесваме го за малко режем си половината тесто и оставяме останалото в хладилника за седи на студено .

Със студено тесто се работи много по-лесно ...ако се стопли започва да лепне .

Разделяме топката на 3 равни части , правим си фитили и заплитаме козунака .
При това тесто след втасването формата на плитката не си личи много , Съвсем леко е изразена , но нали не това е най -важното , а вкуса :))

Втория козунак го направих като не сплетах трите фитила а ги усуках ... Както казах това не е от кой знае какво значение за крайния резултат :))




Поставяме ги във форма за печене на козунак или просто в тавичка застлана с хартия за печене .

Мажем козунаците със жълтък разбит с малко прясно мляко .

Оставяме на топло да втасат за около час .

Аз ги вкарах във фурната и пуснах фурната на 40 градуса с вентилатор ... така малко ускорих втасването .


След като са втасали отново ги мажем със жълтък и поръсваме с кристална захар .

Печем около 30 - 40 мин на 175 градуса ... или до готовност защото всяка фурна пече различно!


Печем докато придобият кафеникаво златист загар :)))

Това е ,наслаждавай те се на вкуса който е несравним с нищо което съм правила до сега ...






Този козунак е направен от тесто за Бриоши . Козунака стана много пухкав и много вкусен!

вторник, 12 април 2011 г.

Бриоши (Brioches) на Руми



Когато срещнах рецептата за Бриоши в блога на Руми си казах , е това непременно някой ден ще се опита . Руми толкова сладко е описала вкуса и толкова нагледно и подробно е описала рецептата , че направата на тези малки сладки пухкави бриоши беше истинско удоволствие!

И ето ,че им дойде и тяхното време . Замесих тестото от вечерта а на сутринта имахме прекрасни , вкусни , пухкави бриоши за закуска .
Приготвят се много лесно , не изискват и много време .... а резултата е поразителен .
Аз направих само 2 промени в основната рецепта и то не много значителни , просто подсилих малко сладостта и аромата ...






За направата ви е необходимо :

250 мл. прясно мляко на стайна температура

25 грама прясна мая или 11 грама суха

530 грама брашно ( аз използвах тип 405)

2 яйца разбити леко с вилица ( също на стайна температура )

80 грама захар

1 супена лъжица подсладител , или около 2-3 грама

75 грама меко краве масло нарязана на кубчета

1/4 чаена лъжичка сол

настъргана кора на един лимон

настъргана кора от един портокал

и една ванилия




Аз замесих тестото в машина са хляб , но това може да направите и с миксер с приставките за тесто .
Изсипвате млякото в купата в която ще замесите тестото , слагате маята и разбърквате добре до пълното разтваряне на маята , прибавяте солта , захарта , лимоновите и портокалови корчки , ванилията ... разбърквате добре сместа и най накрая прибавяте брашното малко по малко ...
Аз сложих 530 грама брашно и нито грам повече защото незнаех какво трябва да е тестото на вид , и точно с толкова брашно ми се получи прекрасно ... Разбърквате тестото добре докато стане гладко и хомогенно . Аз оставих машината да меси 15 мин на програмата за френски хляб . След това идва ред са добавянето на маслото .
Започвате да прибавяте маслото бучка по бучка , след като се усвой едната слагате другата ... Така докато тестото усвой всичкото масло . По време на месенето аз прибавих няколко щипки брашно защото тестото стана много меко и машината ми не можеше да го меси хубаво , но мисля ,че ако извършвате тази процедура с миксер това няма да ви се наложи .

Готовото тесто слагате в купа или го оставяте в същата като г о оформяте на топка и покривате купата с фолио .

Оставяме тестото да пренощува в хладилника .



На другия ден , вадим тестото от хладилника слагаме го на набрашнения плод на който ще работим ... замесваме го за малко режем си половината тесто и оставяме останалото в хладилника за седи на студено .
Със студено тесто се работи много по-лесно ...ако се стопли започва да лепне .


От тестото си късаме топче с големината на средно яйце . Оформяме топчето леко крушовидно ( като татко Барба ) , в дебелия край правим разрез който с помощта на пръстите оформяме дупка и прекарваме тънкия край отдолу . Оформяме го по този начин .




Поставяме готовите във форма за печена на мъфини или друга подходяща .

От моето тесто направих 12 бриоши и един малък козунак който оформих също като бриошт .

Мажем ги със жълтък разбит с малко прясно мляко .

Оставяме на топло да втасат за около час .

Аз ги вкарах във фурната и пуснах фурната на 40 градуса с вентилатор ... така малко ускорих втасването .


След като са втасали отново ги мажем със жълтък и поръсваме с кристална захар .

Печем около 20-30 мин на 175 градуса ...


На козуначето му трябваше малко повече време .

Печем докато придобият кафеникаво златист загар :)))

Това е ,наслаждавай те се на вкуса който е несравним с нищо което съм правила до сега ...


неделя, 10 април 2011 г.

Двуцветно руло с кайма






Необходими продукти :

За яйчената смес :

6 яйца

300 грама стърган кашкавал

250 грама майонеза

малко черен пипер

по желание магданоз



За каймата:

800 грама кайма смес

3-4 стръка пресен лук

1 яйце

черен пипер

чубрица

сол





Смесваме яйцата , кашкавала и майонезата ,объркваме добре .
Изсипваме сместа върху хартия за печене . Разстиламе равномерно сместа.
Аз използвах тавичката която е от самата фурна защото е най- широка .
Приблизително размерите трябва да са 30/40 см.
Печем сместа за 20 мин на 175 градуса .




Объркваме си каймата с яйцето , лука който сме нарязали на сито , черния пипер , чубрицата , солта ( ако е необходима ) .

След изпичането на яйчения пласт , оставяме го да се охлади за 5-6 мин .

Върху охладения пласт разстиламе каймата равномерно навсякъде .

С помощта на хартията за печене навиваме на руло .

Поставяме рулото със завитата част надолу и го печем за още 30 мин .

Това е да ви е сладко !

Ето го и първия дигустатор на рулото :))))







Източник "Една бъгарска кухня"


събота, 9 април 2011 г.

Козунака на Миряна






В нета срещнах още една интересна рецепта за козунак която реших да опитам ...
Козуначена та вълна така ме е обзела , че не минава неделя в която да не измайсторя нещо козуначено ....
Днешната рецепта я открих в блога на Миряна . Използвах основната рецепта и внесох малко промени .
Козунака стана многооо вкусен , като изключим по-голямата му сладост заради желираните бонбонки който незнам от къде ми хрумна да ползвам :))) , но следващия път непременно ще ги пропусна или заместя с микс от сушени плодове :))





Необходими продукти за един голям козунак:

500-600 грама брашно

200 мл топло мляко

100 грама захар

5 грама подсладител

1/3 чаена лъжичка сол

3 жълтъка + 1 цяло яйце

100 грама меко масло

1 бакпулвер (аз не го сложих)

11 грама суха мая

5 супени лъжици олио за до омесването

100 грама стафиди

100 грама желирани бонбонки ( незнам защо ми хрумна да ги сложа , но не останах очарована , така че вие може да ги пропуснете ) :)))

ванилия

настъргана лимонова кора

За замазване:

белтък

малко филирани бадеми

кристална захар





От маята , топлото прясно мляко , 1 супена лъжица захар , солта и 2 супени лъжици брашно си правим кваса .

Оставяме го за около 15 мин , да се активира .

В съда в който ще замесваме си изсипваме брашното . Прибавяме жълтъците + яйцето , разтопеното масло , останалата захар , подсладител , ванилията , настъргана та лимонена кора и вече активирания квас .

Замесваме стегнато , не лепкаво тесто . Хубаво е замесването да го правите или в машина за хляб или с миксер с приставките за тесто ( така се образуват по-хубави конци ) ,но става и на ръка , но иска многоооо месене .

Месите тестото около 20 мин . Оставяте го за 30 мин да почива в на маслена съдина покрита с чиста кърпа .

Взимате тестото и го замесвате за втори път , но този път прибавяме олиото като потапяме дланите си в мазнината и месим до пълното усвояване .... така докато свърши мазнината ... ако брашното ни стане много меко прибавете малко брашно .

Оставяте тестото отново да си почива на топло за 30 мин до 1 час . Отново в на мазнена купа и покрито с чиста кърпа .

Колкото повече месите толкова по хубави конци ще ви се образуват ...

Омесвате тестото още веднъж и го оставяте пак в на мазнената купа покрито да втасва този път за повечко време , докато удвой обема си .





Цялата процедура по направата на козунака трябва да е на топло , козунаците обичат топлото :)))

Вече втасалото тесто взимаме и го поставяме на плота на който ще го оформяме .

Разделяме тестото на 2 топки , едната е с размер 2/3 от тестото другата с големина 1/3 от тестото .

Всяка топка разделяме на по 2 еднакви топки ... така имаме 2 големи и 2 малки топки .

Взимаме точилката и разточваме на правоъгълни едната голяма топка , поръсваме я със стафиди и микса от сухи плодове ( който предварително сме нарязали на малки кубчета и оваляли в пудра захар ) . Навиваме на руло ... повтаряме същото в другата голяма топка и двете малки .

Взимаме двете големи рула , усукваме ги ,завиваме ги на венец и поставяме във кръгла тавичка или във форма за печене на торта ( както направих аз :))) като оформяме венец ..
.
Усукваме и двете по-малки рула и ги завиваме на венец и поставяме в средата на големия венец .
Така оформения козунак оставяме да втасва на топло ... Това може да отнеме 2-3 часа . Козуначено то тесто втасва много по-бавно от обикновенното заради наличието на много захар в него .
Аз го сложих във фурната на 60 -градуса с вентилатор , да втасва на топличко :)))





Втасалия вече козунак , намазваме с разбитите леко белтъци и поръсваме обилно със захар и филирани бадеми .

Печем във средно загряла фурна 175 градуса за колко 40 мин. или до готовност .

На дъното на фурната поставих тавичка с вода докато втасваше козунака и по време на печенето ... това е по съвета на Ердинч




четвъртък, 7 април 2011 г.

Руло "Мозайка" със сирена



С това руло може много да се импровизира в зависимост от това какво имате в хладилника и какви са ви предпочитанията .
Може в този стил да приготвите руло " Стефани" .



Необходими продукти за форма с размери 30 /10 /6 см .

Около 700-800 грама кайма смес

2-3 кренвирша

100 грама пушено сирене

100 грама топено сирене

100 грама кашкавал

1 яйце

чубрица

черен пипер

сол

2-3 сухара

1 малка глава лук

магданоз по желание




Ако нямате сухари може да заместите с 2 филии бял хляб.

Накисваме сухарите в тола вода за около 3-4 мин.

Омесваме каймата със подправките , лука , яйцето и отцедените сухари .





Нарязваме сирената , кашкавала и кренвиршите на кубчета и смесваме с каймата ...

Застиламе формата с хартия за печене ... Изсипваме сместа ,притискаме хубаво да не останат празни места .




Печем на 200 градуса за oколо час , час и половина ... или до готовност !

Това е!

Рецептата ми е от моята приятелка Мони ! :)))





Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка