сряда, 30 март 2011 г.

Супа от гъби , маслини и чесън






Необходими продукти за около 4 порции :

250-300 грама пресни гъби

10-15 маслини

1 морков

3 скилидки чесън

100 мл. сметана

зехтин

пресен копър

черен пипер

сол






Почистваме гъбите и ги режем на тънки филийки .
В тенджера наливаме малко зехтин и прибавяме гъбите .
Задушаваме ги за около 10 мин.




Прибавяме настъргания или нарязан на много ситно морков и чесъна нарязан на едро .
Задушаваме за още 2-3 мин и наливаме около литър и половина вода .
Варим около 20 -30 мин .
Прибавяме подправките , солта и най-накрая сметаната .




Това е да ви е сладко!



вторник, 29 март 2011 г.

Касър ( Kısır )





Необходими продукти :


2 чаши булгур

1 и 1/2чаши гореща вода

2 с.л. доматено пюре

2 с.л. чили сос ( аз не го прибавих )

1 / 2 чаена чаша песен лимонов сок

1 и 1/2 чаена лъжичка сол

Половин връзка магданоз

7-8 стръка зелен лук

10-12 кисели краставички ( аз не ги сложих , но прибавих сладка царевица )

1 / 2 чаена чаша зехтин

3 супени лъжици нар меласа ( аз го заместих с балсамов оцет )

Според вкуса :

червен
пипер

черен
пипер

смрадлика


нарязан
чесън

нарязания на ситно
копър

домати

краставици

царевица

Може да прибавите и други подправки по ваш вкус .









В дълбока купа слагаме булгура и доматеното пюре .

Заливате с топлата вода и покривате с домакинско фолио .

Оставяте да набъбне булгура за около час .

Нарязвате си на ситно магданоза , лука , киселите краставички , царевицата , чесъна , копъра ,черен пипер и т.н .

Към готовия булгур прибавяте сухите продукти .

Приготвяте марината от зехтина , лимоновия сок , сол , балсамов оцет разбърквате добре и заливате касъра .

Обърквате добре .

Хубаво е да го оставите за 1-2 часа в хладилник да се смесят ароматите , за по-добър вкус .





Източник

понеделник, 28 март 2011 г.

Пиде с кайма и булгур ( Kiymali Pide )






За тестото

2 чаши топла вода

4 чаши брашно

1 чаена лъжичка суха мая

2 супени лъжици захар на пясък

1.5 чаена лъжичка сол

2 супени лъжици растително масло.



За плънката:

500 грама кайма смес

2 средни домати

1 голяма глава лук (или две малки)

1/2 връзка магданоз

2 с.л. чили сос ( аз го пропуснах )

1 чаена лъжичка червен пипер

1 чаена лъжичка черен пипер

1 чаена лъжичка кимион

1 чаена лъжичка сол

1/2 чаена чаша булгур накиснат в 1/2 чаена чаша топла вода ( това не е задължително , аз просто импровизирах )

3 супени лъжици доматено пюре смесени с 3 супени лъжици зехтин и малко сол за намазване на кората .




Омесваме си тестото по обичайния начин .

В топлата вода разтваряме маята , захарта , солта и 3 супени лъжици брашно .
Оставяме го настрана да се активира маята .

Пресяваме си брашното , към мего прибавяме кваса и олиото .
Замесваме меко и еластично тесто .

Оставяме го на топло да втаса , трябва да удвои обема си .



През това време си приготвяме плънката .

Омесваме каймата като към нея прибавяме ,ситно нарязания лук , магданоз , настъргани те домати , чесъна , солта , подправките и 1 ч.ч от предварително накиснатия булгур .

Аз лично импровизирах с булгура ,защото го имах готов , приготвен за Касър .
Но се получи много добре на вкус !

Омесваме добре и оставяме в хладилника докато е готово тестото , през това време ще се смесят по-добре ароматите .

След като тестото е втасало добре го разделяме на 3 еднакви топки .

Всяка една от топките разточваме на тънка кори в елипсовидна форма .

Намазваме всяка кора с доматеното пюре като оставяме 1-2 сантиметра преди края не намазани .

Разпределя ме сместа върху трите кори по равно и с пръсти притискате плънката да прилепне добре и да се разпредели равномерно върху намазаната с пюре площ .

Прегъваме крайчетата като захлупваме част от каймата а в двата края ги прищипвам . Трябва да се получи нещо като лодка .

Нареждаме пидетата на хартия за печене и слагаме във фурната .



Аз лично ги слагам във фурната и ги оставям за 15-20 мин във не работеща фурна за да втасат леко . След това включвам фурната на 180 градуса с вентилатор или на 200 градуса без вентилатор и ги изпичам до готовност . Това отнема около 40 мин .



Източник

събота, 26 март 2011 г.

Симид ( Sokak Simidi )




На тези гевречета отдавна им бях хвърлила око да ги пробвам , но все не стигах до тях .
Но ето , че дойде и техния ред .

Мойте като за първи път вообще не ми се получиха в идеална форма , но това вообще не им попречи на вкуса :))


Необходими продукти :

Сусам

Петмез

250 мл. топла вода

250 мл. прясно мляко

2
с.л. суха мая

2 супени лъжици захар на пясък

2 чаени лъжички сол

2-3
супени лъжици растително масло

около 1 килограм брашно


1 яйце (аз не го сложих)




Слагаме около 250 грама сусам в тефлонов тиган и го запичаме на котлона , като постоянно го бъркаме да не изгори . Препичаме го докато придобие златист цвят .
Слагаме сусама в разлата чиния .

Размиваме 4-5 супени лъжици петмез във 1/2 чаена чаша вода .
Ако не разполагате с петмез може да го заместите с 4-5 супени лъжици захар . Разтапяте захарта и леко карамелизирате ,заливате с 1/2 чаена чаша вода , разтваряте карамела . Оставяте на страна да изстине .



От топлата вода , маята , солта ,захарта и 4 супени лъжици брашно си правим кваса .

Пресяваме си брашното .

В съда в който ще смесим слагаме 3/4 от брашното . Правим си кладенче и прибавяме останалите продукти .

След като кваса се е активирал и удвоил обема си го прибавяме съм останалите продукти и замесваме меко , но не лепнещо тесто .
При мен не се наложи да добавям допълнително брашно .




Оставяме тестото да втаса на топло докато удвои обема си .

След като това вече е факт вадим тестото от съда оформяме на руло с дебелината на салам .

Режем го на 12 или 24 части в зависимост каква големина искаме да ни станат гевречетата .

Оформяме топчета и ги оставяме за 10-20 мин да почиват покрити с кърпа .

Оформяме всяко топче на фитил с дебелина колкото показалеца , прегъваме на 2 , усукваме и оформяме геврече .

С помощта на силиконо ва четка намазваме гевречето и го овалваме с препечения сусам .

Нареждаме в тавичка предварително покрита с хартия за печене .

Така оформените гевречета оставяме да втасат на стайна температура за около 30 мин.

Печем в предварително загарята фурна на 200 градуса за около 15 - 20 минути . Или до готовност .


петък, 25 март 2011 г.

Козуначен венец




Рецептата за козунака е същата като тази със съвсем малки промени .



Това е една основна рецепта за козунак , от нея може да правите каквито искате козуначени произведния .

необходими продукти за 1 голям козунак или 2 малки :)

3 яйца , от тях оставяме 1 жълтък за намазване

100 грама захар

5-6 грама подсладител , аз използвам този

120 грама топло прясно мляко

70 грама краве масло

4-5 супени лъжици олио

1 суха мая

щипка сол

500 - 600 грама брашно

ванилия

лимонова кора

стафиди предварително накиснати в някакъв алкохол

филирани бадеми

Всички продукти трябва да са на стайна температура .




От топлото млякото , маята и 1 супена лъжица захар си правим кваса и го оставяме да се активира за около 15 мин .

В съдинката която ще месим си пресяваме 500 грама брашно ,правим си кладенче и в него изсипваме разтопеното масло , яйцата разбити със захарта ( леко разбити с тел ) ,подсладителя и накрая кваса ... ванилията и настъргана лимонена кора .

Замесваме меко тесто което месим около 15- 20 мин . Ако е необходимо прибавяме още малко брашно докато получим меко ,но не лепнещо тесто .
Завиваме го с кърпа и го оставяме на топло за 30 мин .

Взимаме отново тестото и го до омесваме отново за 15-20 мин .

Оставяме тестото за 30 мин да почине на топло върху на маслена съдина .


Омасляваме си ръцете с олио и взимаме тестото , започваме да го месим и през няколко минути си потапяме ръцете в олио ... месим до пълното усвояване на олиото .

Прибавяме стафидите които предварително сме подсушили и обрашнили .

Като цяло козуначено то тесто трябва да се меси поне 40 мин .



Оставяме го на топло да втаса ,трябва минимум да удвой обема си , това изисква доста повече време от колкото при обикновен но тесто .

След като тестото си е удвоило обема , взимаме го с на маслени ръце и го поставяме върху на мазнен плот . Разделяме тестото на 3 или 6 топки в зависимост колко козунака ще правим . С на мазнени ръце оформяме фитили и ги сплитаме на плитка .
Нареждаме козунаците в тавичка покрита с хартия за печене и оставяме да втасват на топло , трябва да отроят обема си . Това може да отнеме повече от 2-3 часа .

Преди да ги сложим да печем ги мажем със жълтъка който сме разбили с една супена лъжица прясно мляко поръсваме обилно със захар и с филирани бадеми .

Печем за около 40-50 мин на 175 градуса . Понякога печенето може да отнеме и час в зависимост в какво печем козунака .




Ако замесвате тестото в машина за хляб слагайте продуктите в следния ред , мляко , яйца , масло , с брашното покривате течните продукти като му правите лек върх ,на върха правите ямичка и в нея слагате маята ,от едната страна на контейнера слагате захарта а от другата солта ,лимомената кора и ванилията . След като привърши месенето върщам програмата отначало и при следващото месене прибавям олиото лъжичка по пъжичка до пълното усвояване ,ако се наложи прибавям малко брашанце . Меся на програмата за френски хляб , процедурата я повтарям 2 пъти , като при втория привавям олиото .

Оставям да втаса в контейнера след това може да оформите козунака и изпечете във фурна или да го поставите в контейнера и опечете там :))


Замесването също може да го направите и с миксер с приставки за тесто , става много по-лесно .


сряда, 23 март 2011 г.

Печено пиле с майонеза и горчица




Необходими продукти :

1 пиле

3 супени лъжици майонеза

2 супени лъжици горчица ( в моя случай английска)

1 супена лъжица каперси

мащерка

(гарнитурата е от пекани гъби с ароматно масло )


Смесваме горчицата , майонезата и мащерката .

С получената смес намазваме пилето и го оставяме около час в хладилника да се маринова .

Слагаме пилето в тавичка ,посипваме го с каперси .

Печем на 170 градуса за около 1 час .


Леща с ориз



Необходими продукти :

1 чаена чаша леща

1 кафена чаша ориз

1 морков

5 скилидки чесън

1 глава стар лук

червен пипер

черен пипер

чубрица

сол








Режем лука , морковите ,чесъна .

Задушаваме ги в малко мазнина , прибавяме ориза и червения пипер .

Доливаме с топла вода , в зависимост от това колко вода ще прибавите ще си направите супа , яхния или в Арабската кухня го оставят сух като гарнитура .

Също така може да променяте съотношението на ориза и лещата по ваш вкус .

Прибавяме и лещата и останалите подправки .

Варим около 30-40 мин .


вторник, 22 март 2011 г.

Шоколадови мъфини с Филаделфия




Необходими продукти :

150 грама шоколад

120 грама краве масло


3 яйца

110 грама захар

150 грама прясно мляко

300 грама брашно

1 чаена лъжичка бакпулвер

1 ванилия

за белия крем

200 грама филаделфия

80 грама пудра захар





Разтапяме шоколада и маслото на водна баня или в микровълно ва фурна . Сместа трябва да се разтопи , но не и да завира .
В микровълно ва това отнема около минута , като на всеки 20 секунди отваряте и пребърквате сместа .
След като маслото и захарта са се разтопили и смесили добре , прибавяме към тях захарта . Бъркането става само с дървена лъжица .
След като се усвой захарта се прибавят яйцата едно по едно като следващото се прибавя след пълното усвояване на предишното .
Прибавяме прясното мляко .
Ванилията и накрая пресятото брашно с бакпулвера .

Разпределя ме сместа във форми за печене на мъфини .

Разбъркваме добре крема сиренето с пудрата захар и то тази смес поставяме върху кафявата смес по една чаена лъжичка . Разбъркваме леко с помощта на вилица или шишче да се смеси небрежно отгоре двете смеси .



Печем на 170 градуса за около 30 мин.
Или до готовност , като проверяваме с помощта на дървен шиш .


Рецептата е взаймствана от тук





събота, 19 март 2011 г.

Мекици



Тези мекици са същите като тези с малка разлика в съотношението на продуктите е малко променено за по-добър резултат ! И искам да ви уверя ,че с тази пропорций се работи доста по лесно , а и резултата е видим :)))


Необходими продукти за около 16-18 мекици:

300 мл топла вода

1 суха мая , около 10 грама

1 чаена лъжица захар

1 равна чаена лъжичка сол

около 400 грама брашно




В дълбока съдина изсипваме водата , маята ,солта и захарта . Разбъркваме добре с дървена лъжица .

Пресяваме си брашното и започваме да го прибавяме на малки порции през големи интервали към водната смес . Бъркането става с дървена лъжица или тел .

След като прибавих повече от половината брашно ,бъркането стана малко изморително и трудно за това аз си изкарах миксера , сложих приставките за тесто и продължих с тях по-нататък ... :))

Тестото което трябва да получите трябва да е много меко , но не лепкащо.
В никакъв случай твърдо .
Трябва да усетите кога трябва да спрете с прибавянето на брашното. Това е много важно . Тестото ще започне да се отлепя от страните на съда , но все още ще е доста меко и ако го пипнете с пръст то ще лепне .
Аз за това като грамаж на брашното написах около 400 грама ,но за всеки е ендивидуално в зависимост от типа брашно който използвате . Ако прекалите с брашното мекиците ще ви станат двърдички при пържене ,ако ли е малко ще поемат много мазнина .
Така ,че ако не ви се получи от първия път ще знаете за следващия да намалите или увеличите брашното... :))

Тестото ви трябва да има такъв вид .







След като сте привършили с тази процедура покривате тестото и го оставяте за минимум 8-10 часа на стайна температура . Най-добре е да приготвяте тестото от вечерта .

Ако е много топло в стаята може да оставите тестото в хладилника ,но задължително след като го изкарате от хладилника го оставете 2 часа на стайна температура преди да започнете на пържите .

След като тестото е престояло то ще си е увеличило обема с 3-4 пъти .





Мекиците се пържат в много и силно нагорещена мазнина , хубаво е ако имате фритюрник да пържите в него .




Намазнявате си ръцете и взимате от сместа малко топче което оформяте и пускате в на горещената мазнина .

Пържите до лек златист загар ,не е нужно да се препържва .

Хубаво е да си имате асистент :)))


сряда, 16 март 2011 г.

Козунак - основна рецепта





Това е една основна рецепта за козунак , от нея може да правите каквито искате козуначени произведния .

необходими продукти за 1 голям козунак или 2 малки :)

3 яйца , от тях оставяме 1 жълтък за намазване

100 грама захар

5-6 грама подсладител , аз използвам този

120 грама топло прясно мляко

70 грама краве масло

4-5 супени лъжици олио

1 суха мая

щипка сол

500 - 600 грама брашно

по желание ванилия , лимонова кора , сушени плодове , ядки ...




Всички продукти трябва да са на стайна температура .



От топлото млякото , маята и 1 супена лъжица захар си правим кваса и го оставяме да се активира за около 15 мин .

В съдинката която ще месим си пресяваме 500 грама брашно ,правим си кладенче и в него изсипваме разтопеното масло , яйцата разбити със захарта ( леко разбити с тел ) ,подсладителя и накрая кваса ... ванилията и настъргана лимонена кора .

Замесваме меко тесто което месим около 15- 20 мин . Ако е необходимо прибавяме още малко брашно докато получим меко ,но не лепнещо тесто .
Завиваме го с кърпа и го оставяме на топло за 30 мин .

Взимаме отново тестото и го до омесваме отново за 15-20 мин .

Оставяме тестото за 30 мин да почине на топло върху на маслена съдина .


Омасляваме си ръцете с олио и взимаме тестото , започваме да го месим и през няколко минути си потапяме ръцете в олио ... месим до пълното усвояване на олиото .

Като цяло козуначено то тесто трябва да се меси поне 40 мин .

Оставяме го на топло да втаса ,трябва минимум да удвой обема си , това изисква доста повече време от колкото при обикновен но тесто .

След като тестото си е удвоило обема , взимаме го с на маслени ръце и го поставяме върху на мазнен плот . Разделяме тестото на 3 или 6 топки в зависимост колко козунака ще правим . С на мазнени ръце оформяме фитили и ги сплитаме на плитка .
Нареждаме козунаците в тавичка покрита с хартия за печене и оставяме да втасват на топло , трябва да отроят обема си . Това може да отнеме повече от 2-3 часа .

Преди да ги сложим да печем ги мажем със жълтъка който сме разбили с една супена лъжица прясно мляко и поръсваме обилно със захар .

Печем за около 30-40 мин на 175 градуса . Понякога печенето може да отнеме и час в зависимост в какво печем козунака .


Ако замесвате тестото в машина за хляб слагайте продуктите в следния ред , мляко , яйца , масло , с брашното покривате течните продукти като му правите лек върх ,на върха правите ямичка и в нея слагате маята ,от едната страна на контейнера слагате захарта а от другата солта ,лимомената кора и ванилията . След като привърши месенето върщам програмата отначало и при следващото месене прибавям олиото лъжичка по пъжичка до пълното усвояване ,ако се наложи прибавям малко брашанце . Меся на програмата за френски хляб , процедурата я повтарям 2 пъти , като при втория привавям олиото .

Оставям да втаса в контейнера след това може да оформите козунака и изпечете във фурна или да го поставите в контейнера и опечете там :))






понеделник, 14 март 2011 г.

Мусака с патлджан





Необходими продукти

500 грама кайма смес

3 патладжана

2 моркова

3 средно големи глави лук

5-6 скилидки чесън

5 средни домата

1 чаена лъжичка Маги

сол

риган

магданоз


За заливката:

80 грама краве масло

40 грама брашно

600 мл. прясно мляко

1 чаена лъжичка Маги

100 грама сирене или кашкавал за поръсване




Обелваме патладжана и го режем на шайби . Поръсваме го със сол и го оставяме за 30 мин да си пусне черната вода .
Гриловаме го на оребрен тиган за 3-4 мин от всяка страна .
Нареждаме в тавичка .

В тиган си наливаме мазнина и запържваме каймата а след това лука , чесъна и морковите нарязани на едро .
Накрая прибавяме и настърганите домати .

Оставяме сместа да поври за 3-4 мин на котлона , прибавяме подправките и заливаме грилования патладжан .

Слагаме да печем в предварително загряла фурна на 180 градуса .

В тиган си приготвяме белия сос за заливката.
Разтопяваме маслото и в него си запържваме брашното .
След като започне да добива лек златист загар при брашното прибавяме на малки порции прясното мляко . Бъркаме интензивно .
Намаля ме котлона и оставяме млечната смес да се сгъсти .

С нея заливаме мусаката 20-30 мин преди края на печенето със соса и поръсваме с настъргано то сирене или кашкавал .

Общо ястието се опича за около час ,час и 20 мин.

Сервираме ястието поръсено със ситно нарязан пресен магданоз .


Бананови мъфини с шоколадов чипс






Необходими продукти за 12 мъфина :

1 1/2 чаени чаши брашно

2/3 чаена чаша захар

1 1/2 чаена лъжичка бакпулвер

1/4 чаена лъжичка сол

1 чаена чаша пасиран банан ( около 2 големи банана )

1 голямо яйце (large) , на стайна температура

1/2 чаена чаша меко краве масло

1/4 чаена чаша мляко , на стайна температура

3/4 чаена чаша шоколадов чипс

ако чаената ви чаша е от по големите мъфините може да ви станат 14-15 броя .




В дълбока купа смесваме сухите продукти брашното , захарта , бакпулвера , солта .

В друга купа слагаме мекото масло и разбиваме с миксер , прибавяме яйцето разбиваме и направя прибавяме прясното мляко ...

Към маслената смес бавно прибавяме сухите продукти ... на няколко пъти .

Сместа ще стане много суха , но всичко ще си дойде на мястото като прибавим пасирания банан .

Най - накрая преди да сложим да печем пасираме банана и го прибавяме към сместа . Целта е да не покафенее банана докато извършим всичките други процедури .

Прибавяме и шоколадовия чипс .




Сипваме в хартиени формички поставени във форма за мъфини или алуминиеви за еднократна употреба .

Запълваме 3/4 от формичките със смес .

Печем на 175 градуса за около 30-35 мин.

Рецептата е адаптирана от тук .


Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка