понеделник, 28 февруари 2011 г.

Пържени Татарски кюфтета


Необходими продукти за около 9-10 кюфтета :

Половин килограм кайма смес
3 сухара
1 яйце
1 малка глава лук
чубрица
черен пипер
кимион
магданоз
риган
сол

за плънката:

50 грама кашкавал
50 грама шунка или пушено филе
3-4 кисели краставички

2-3 супени лъжици брашно за овалване



Накисваме си сухарите в топла вода за около 5 мин.
Нарязваме си лука на сито .
Омесваме каймата с подправките , хляба , яйцето ...
Оставяме да престои за около час .

През това време си нарязваме на ситно кашкавала , шунката и киселите краставички . Объркваме ги да се омесят .

Оформяме кюфтетата по следния начин .
Взимаме от каймата в дланта , разстилате в дланта и в средата слагате малко от плънката .
Завивате , да се покрие добре . Оформяте кюфте .

Овалваме в брашно и пържите в силно сгорещена мазнина .
Нареждате готовите кюфтета върху кухненска хартия за да се попие излишната мазнина .

Добър апетит!

Лазаня със спанак и сирене




Необходими продукти :

1 пакет кори за лазаня

за плънката:

2 връзки пресен спанак , около 500 грама
1 връзка пресен лук
300 грама бяло саламурено сирене
6 яйца
олио


за заливката:

1 литър прясно мляко
2 супени лъжици брашно
50 грама масло
1 супена лъжица Маги "Вълшебен вкус"

200 грама настърган кашкавал



Първо си попарваме спанака за 2-3 мин. оцеждаме го и го оставяме на страна да изстине .
В малко мазнина си задушаваме пресния лук който сме нарязали на ситно .
Към него прибавяме и нарязания на ситно попарен спанак .
Задушаваме за около 10 мин.
Сваляме от огъня и оставаме на страна да изстине .

Натрошаваме си сиренето на много дребно . Към него прибавяме яйцата и разбъркваме добре .
След като е изстинала спаначената смес я прибавяме съм яйчената ... объркваме добре .

Взимаме си друга съдинка където ще приготвим млечната каша .
Слагаме на котлона и в съдинката си разтапяме маслото . След като маслото започне да обвазува шупли , прибавяме 2-те супени лъжици брашно . Бъркаме постоянно докато брашното се отпусне и не седи на бучки .... Започваме да прибавяме бавно ,малко по малко прясното мляко като постоянно бъркаме сместа с дървена лъжица .... внимаваме да не се образуват бучки . Или ако се образуват да се разбият добре .... прибавяме Маги .
Оставяме сместа на котлона да поври за 3-4 минути .
Трябва да се получи много рядка каша .

След като и кашата ни е готова в тенджерка сипваме вода и прибавяме малко сол . Слагаме на котлона да заври . Във врялата вода ще си варим листата за лазаня за 2-3 мин .
Никога не слагайте листата на веднъж , аз ги варя по 2 . Винаги когато съм слагала повече сами залепвали една за друга .

Приготвяме си тавичката в която ще си приготвим лазанята .
Аз предварително си нареждам листата за да видя колко ще ми трябват на ред и как ще бъдат разположени за да покрият дъното .
Аз у дома използвам 2 тавички за лазаня едната ми събира на ред 4 листа а другата 6 листа ...
Ако е с 4 листа на ред сместа която съм дала стига за 4 реда ,ако слагам по 6 листа на ред сместа стига за 3 реда . Спаначената смес трябва да си я разделите на 2 или 3 в зависимост каква тава ще ползвате .

Започваме реденето на лазанята . Аз в случая ще правя лазаня на 3 реда .
На дъното на тавичката изсипвам едно черпаче от млечната каша ,върху нея нареждам първия ред от попарени кори . Разстиламе половината от спаначено - яйчената смес ,заливаме с един черпак от млечната каша , пак листа , другата половина на сместа и пак един черпак от млечната каша ,нареждаме последния ред кори . Заливаме с останалата млечна каша .

Печем на около 175 градуса на вентилатор за около час или до готовност . 10 мин преди края поръсваме с кашкавала .

събота, 26 февруари 2011 г.

Пълнено пиле






Идеята за тази рецепта съм взаимствала от блога на Светлана Една Българска кухня . Не съм спазвала рецептата точно , само заимствах идеята .

Ето и моя вариант.

Необходими продукти :

1 пиле
2 моркова
5-6 кисели краставички
150 грама шунка
150 грама бекон
150 грама кашкавал ( аз използвах няколко вида )
2 супени лъжици сладка консервирана царевица
4-5 броя пресни гъби , може и от консерва
1/2 стрък праз лук може и кромид лук
черен пипер
чубрица
сол


Плънката при тази рецепта може да си я импровизира те по ваш вкус и желание .

Одирате пилето като започвате от гърдите . Запазвате долното бутче и крилцата . Трябва да постигнете този резултат . Ако някъде ви се закъса кожата може да си подложите бекон или шунка .

Обезкостява те месото и го режете на малки парченца.

Задушавате в малко мазнина лука , морковите нарязани в моя случаи на ленчки , прибавяте към сместа и нарязаните гъби . Задушавате докато останете само на мазнина . Сваляте от огъня .

Нарязвате си кашкавала , шунката , бекона и киселите краставички на малки кубчета .

Обърквате всички продукти и овкусявате със солта , черния пипер , чубрица .

Сместа разпределя те върху одраното пиле по този начин .



Завивате и зашивате с кухненски конец . Оформяте така , че да има формата на нормално пиле.
Печем за около час на 200 градуса . Ако пилето започне да се зачервява много покрийте го с фолио . Печете до готовност .

Да ви е сладко!

петък, 25 февруари 2011 г.

Имамбаялдъ с нарязани патладжани




Необходими продукти :

4-5 патладжана

3 моркова

3 глави лук

5 по-големи домата

5- 6 скилидки чесън

олио

магданоз

сол


Нарязваме патладжана на кръгове , посоляваме и оставяме за 30 минути да се отцеди . За да се отдели горчивата вода .
Подсушаваме го с кухненска хартия и го изпържваме до златисто в сгорещена мазнина .
Вадим и нареждаме в тава на няколко реда .

Нарязваме си морковите и лука на едро .
Обелваме 3 домата и ги нарязваме на кубчета .
Чесъна си го режем на шайби .


След като сте изпържили патладжана в същата мазнина запържваме лука и морковите , прибавяме доматите накрая чесъна и малко сол.
Оставяме да поври около 10-15 минути за да се посгъсти .

Сместа разпределя ме върху патладжана .

Нарязваме другите 2 домата на шайби и покриваме с тях .

Печем на средна фурна за около 45 мин.

След като е готово го поръсваме обилно с магданоз .


Рецептата е взаймствана от Веселия Готвач

четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Бисквитено руло с шипков мармалад





Необходими продукти :

1 пакет чаени бисквити -200 грама

1 пакет меко краве масло-125 грама

1 буркан шипков мармалад-300 грама

150 грама смлени орехи

Смесваме шипковия мармалад с половината от смлените орехи .

Мажем всяка една бисквита с масло и мармалада и лепим за другата . С останалата смес намазваме и от страни .



Увиваме във фолио и прибираме в хладилника за 30 мин.

След като се е стегнало малко рулото го овалваме в останалите смлени орехи .



Прибираме рулото за няколко часа в хладилника .

Хубаво е да се направи вечерта и да се консумира на следващия ден .

Режем рулото на диагонал ,за да се получи този ефект .





Рулото се държи в хладилника до сервирането .

Бързо лесно и много вкусно .

Моето дете го обожава .

Рецептата е заимствана от тук

С това руло може много да се импровизира с крема , бисквитите , формата , всичко зависи от вкуса!

понеделник, 21 февруари 2011 г.

Кренвиршки






Необходими продукти за около 10 - 12 броя кренвиршки :

2 чаени чаши брашно
1 яйце
60 грама разтопено масло ,аз използвам тази растителна мазнина
150 мл топло мляко
1/2 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
1/2 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици кисело мляко
1/2 чаена лъжица хлебна сода

10 -12 кренвирша
жълтък за намазване
чубрица и сусам за поръсване

Правим си квас от топлото мляко , маята , захарта и една супена лъжица брашно . Оставяме го на страна за 15-20 мин. да се надигне .
Пресяваме си брашното и объркваме със солта , прибавяме разтопеното масло , яйцето , киселото мляко в което сме прибавили хлебната сода . Прибавяме кваса и замесваме меко тесто .
Оставаме го на топло да втаса , трябва да удвои обема си .
След като това е факт , изсипваме тестото на набрашнен плот върху който ще точим .
Разточваме кора с дебелина около 3-4 мм
Нарязваме я на ленти с ширина 2-3 см.

Навиваме около кренвиршите спирало видно .

Нареждаме в тавичка която сме застлали с хартия за печене .

Мажем със жълтък и поръсваме или със сусам или с чубрица .

Аз не ги оставям повече да втасват а направо слагам да ги пека на 170 градуса.
Слагам ги още в студена фурна , не чакам да загрее ... времето докато се затопли фурната също спомага за надигането на тестото .
Пека около 30 мин. Но при всяка фурна е различно така ,че печете до златист цвят .

събота, 19 февруари 2011 г.

Улични мeкици на Танита


Необходими продукти:

4 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка сол
2 супена лъжица захар
1 супена лъжица суха мая
2 1/2 чаени чаши топла вода


Тези мекици се замесват вечерта преди приготвяне то им .
В голяма купа смесваме сухите продукти и ги заливаме с топлата вода . Разбъркваме добре сместа , завиваме купата с фолио и оставяме за една нощ в хладилника .





На сутринта вадим тестото , то трябва да е шупнало и да е увеличило размера си около 3 пъти .Оставаме го около още час-два на стайна температура .Тестото е много меко , лигаво и течно ,но точно това е целта за да се получат въздушни мекици.



Загряваме си много добре мазнината , мекиците се пържат в много мазнина ,например във фритюрник . Хубаво е да си имате и помощник ,защото приключение то тепърва предстой . Трябва да сте много бързи и ловки , за да ви се получат мекци в хубава кръгла форма... при мен не се получиха толкова добре на външен вид и форма ,но са превъзходни на вкус .

Намазняваме си много добре ръцете и загребваме малко от тестото което е много меко и направо ти изтича през пръстите ....та аз не се бавих много и от загребването с бързи движения разтегляме тестото и цоп във фритюрника . Пържете до златисто . Вадите и поставяте на кухненска хартия да се попие добре мазнината .

Поръсваме с пудра захар , да ви е сладко!

Рецептата е взаймствана от тук !




петък, 18 февруари 2011 г.

Лимонени френски макарони с крем "Оле"


Рецептата е същата като тази със съвсем малки промени.

Необходими продукти:

50 грама белтъци престояли от 2 до 5 дена в хладилник

25 грама захар

65 грама бадемово брашно

100 грама пудра захар

жълта и зелена сладкарска боя в съотношение 4:1

Няколко капки ломонена есенция .


за крема "Оле"

Крем "Оле" на доктор Йоткер приготвен по описаното на пакета начин.

Може да си ги слепите и с крем "Ганаш " който съм описала тук



Преди да започнем приготвяне то на сместа си вадим белтъците на стайна температура поне 2 часа преди това.
Започваме разбиването първо с тел за 2-3 мин и после с миксер .
След като се образува бяла пяна прибавяме захарта .
Продължава ме разбиването докато се превърне в плътен бял целувчен крем .
Прибавяме сладкарската боя . Аз ползвах гело образна .
Пресяваме си пудрата захар и бадемовото брашно.
С помощта на шпатула продължава ме бъркането на сместа като малко по малко на големи интервали прибавяме пудрата захар смесена с бадемовото брашно.Бъркането става само в една посока като прехвърляме сместа .



Готовата смес пълним в пош с кръгъл накрайник ,0.5 см. или какъвто имате :)))

Шприцоваме върху хартия за печене на която предварително сме очертали кръгчета с диаметър 3 см. или 5 см. Това зависи и от това колко големи искате да ви станат макароните. Аз ги направих 5 см. точно за 2 хапки :))



Така шприцовани в тавата ги оставяте да престоят 45 мин на стайна температура .
Целта е да се образува лека коричка .
Слагаме да печем макароните в предварително загряла фурна на 160 градуса за около 10 минути и след това намаля ме температура та на 120 градуса и оставяме за още 5 мин.

Вадим макароните от фурната , оставяте макароните на хартията да изстинат ,след това по лесно се отлепят.Черупките са много крехки ,отлепят се много внимателно .Ако това ви затруднява може да навлажните хартията като я поставите върху навлажнена кърпа.

Приготвяме си крема.

Шприцоваме от крема на едната черупка и захлупваме с другата като притискаме леко .

Свинси бекон със зеленчуци


Необходими продукти:

1 килограм свински бекон
200 грама пресни гъби
1 зелена чушка
1 жълта чушка
400 грама замразен микс от моркови , царевица , грах и зелен боб (ако имате пресни зеленчуци ползвайте тях )
черен пипер
сол
Може да прибавите кашкавал или топено сирене по желание , аз го пропуснах защото бекончето си е достатъчно мазничко :)))

Няколко картофа за гарнитура

Начукваме си бекона и си го овкусяваме със сол и черен пипер ,нареждаме ги по показания начин . Застъпваме парчетата месо за да се получи плътна основа.


Нареждаме зеленчуците отгоре , овкусяваме ги и тях.Ако желаете кашкавал или топено сирене поставяте и него.
Завиваме бекона ,като се стараем да се покрият добре зеленчуците.Завиваме с фолио и отгоре.


Правим няколко дупки с помощта на шишче на фолиото за да може мазнината да изтича при печенето.
Обелваме си и нарязваме картофите.Посоляваме и овкусяваме ги.
Нареждаме ги отстрани покрай рулото.
Наливаме малко вода,колкото да се покрие дъното.

Печем на 250 градуса за около час.
Проверяваме си дали е изпечен бекона с помощта на шишче .
15 мин преди края махате фолиото за да се запече ястието.


Идеята е взаимствана от Веселия Готвач









четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Френски макарони с крем "Ганаш"



Необходими продукти:

50 грама белтъци престояли от 2 до 5 дена в хладилник

25 грама захар

65 грама бадемово брашно

100 грама пудра захар

червена сладкарска боя



за крема "Ганаш"

200 грама бял шоколад

100 грама сметана най-малко 36%

червена сладкарска боя





Преди да започнем приготвяне то на сместа си вадим белтъците на стайна температура поне 2 часа преди това.
Започваме разбиването първо с тел за 2-3 мин и после с миксер .
След като се образува бяла пяна прибавяме захарта .
Продължава ме разбиването докато се превърне в плътен бял целувчен крем .
Прибавяме сладкарска та боя . Аз ползвах гело образна.
Пресяваме си пудрата захар и бадемовото брашно.
С помощта на шпатула продължава ме бъркането на сместа като малко по малко на големи интервали прибавяме пудрата захар смесена с бадемовото брашно.Бъркането става само в една посока като прехвърляме сместа .



Готовата смес пълним в пош с кръгъл накрайник ,0.5 см. или какъвто имате :)))

Шприцоваме върху хартия за печене на която предварително сме очертали кръгчета с диаметър 3 см. или 5 см. Това зависи и от това колко големи искате да ви станат макароните. Аз ги направих 5 см. точно за 2 хапки :))


Така шприцовани в тавата ги оставяте да престоят 45 мин на стайна температура .
Целта е да се образува лека коричка .
Слагаме да печем макароните в предварително загряла фурна на 160 градуса за около 10 минути и след това намаля ме температура та на 120 градуса и оставяме за още 5 мин.

Вадим макароните от фурната , оставяте макароните на хартията да изстинат ,след това по лесно се отлепят.Черупките са много крехки ,отлепят се много внимателно .Ако това ви затруднява може да навлажните хартията като я поставите върху навлажнена кърпа.

Приготвяме на крема "Ганаш"
Загряваме сметаната на котлона до 90 градуса ,прибавяме начупения шоколад .
Бъркаме до поучаването на еднородна смес . Оставяме сместа на стайна температура да се охлади ,и след това прибираме в хладилника за най - малко за 4 часа.
С помощта на миксер разбиваме сместа до твърдост.

Шприцоваме от крема на едната черупка и захлупваме с другата като притискаме леко .


Рецептата е адаптирана от блога на Ginger Cookies



неделя, 13 февруари 2011 г.

Моите бонбони за Свети Валентин









Бонбоните са правени по рецептата на Кокосови бонбони "Баунти"

Палава торта за влюбени...





Необходими продукти :

за блата:
15 яйца
15 супени лъжици захар
13 супени лъжици брашно
2 супени лъжици какао
150 грама шоколадов чипс
100 гр. смлени лешници
ромова есенция

крема :
700 мл. течна сметана
700 гр. шоколад

за сиропиране:
100 мл. подсладено прясно мляко

За замазването :
течен шоколад "Финети"


Приготвяне на блата:
Разделяме жълтъци от белтъци.
Слагаме половината захар при белтъците и половината при жълтъците.
Разбиваме с миксера белтъците на сняг , а след това и жълтъците до побеляване.
С миксера до тук :)
Прибавяме разбитите белтъци при жълтъците не на веднъж а на няколко пъти .
Като бъркаме с дървена лъжица . Целта е да не спадне сместа.След като прибавим всичките белтъци си пресяваме брашното и какаото . Прибавяме го бавно към сместа като отново бъркането става с дървена лъжица или тел .Прибавяме ,смлените ядки ,шоколадовия чипс и есенцията.

Така получената смес разделяме на 2 и опичаме два блата.
Печем около 30 мин на 175 градуса...трябва да тестваме с шишче като след промучване през блата то трябва да излиза сухо.
След като се охладят добре ,това е приблизително след 2 часа ,всеки блат го разделяме на още две.

Приготвяне на крема "Ганаш":
Затопляте сметаната до 90 градуса на котлона . Важно не трябва да завира!!!
След това прибавяте шоколада и бъркате постоянно до пълното разтапяне на шоколада .Трябва да ви се получи гладка хомогенна смес .
Тази смес оставяте да се охлади и престои за поне 4 часа в хладилник...може повече ,но не и по-малко!
След това я разбивате с миксер до втвърдяване на крема ,цевта става по светъл от колкото е в началото .

Започваме със зглобябавето на тортата като редуваме блат,крем...и сиропираме блата с 3-4 супени лъжици от подсладеното прясно мляко.
Прибираме тортата в хладилника за час да стегне.
Вадим и измазваме с течен шоколад .Стараем се да изправим добре ъглите на тортата и да захладим неравностите ако има такива ,за да може след покафането на фондана да няма неравности.

Прибираме да стегне отново.

Покриваме с фондан и украсяваме! :))

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка