понеделник, 31 януари 2011 г.

Шарени мъфини




Необходими продукти за 14 средно големи мъфина:

2 чаени чаши брашно

1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер

1 ванилия

2 яйца

1/2 чаена чаша прясно мляко

125 грама меко масло

3/4 ч.ч захар

сладкарски бои

За глазурата:

200 мл. сладкарска сметана минимум 30%
200 грама бял шоколад
сладкарски бои

Разбиваме маслото и захарта.
Прибавяме едно по едно яйцата.
Смесваме брашното и бакпулвера , пресяваме го.
След това към сместа започваме да прибавяме брашното и млякото като ги редуваме ,малко брашно,малко мляко и така на 3-4 пъти.
Разделяме получената смес в купички ,в случая аз имах 5 цвята и разделих в 5 купички...Оцветяваме сместа.
Във формички за мъфини слагаме по една хартиена чашка и от всички цветове по малко докато запълним 2/3 от хартиената чашка.

Печем на 170 градуса 25-30 мин.

Приготвяне на глазурата!

Затопляме сметаната на котлона до 90 градуса ,прибавяме белия шоколад.Сваляме от котлона и бъркаме докато се разтвори шоколада.Така получената смес оставяме да се охлади и след това я прибираме в хладилника за минимум 5 часа.
След това разбъркваме с миксер до леко втвърдяване на сместа.Разделяме сместа в купички и оцветяваме,аз ползвах гело образна боя.

Декорираме мъфините.
Слагам от всеки цвят и с помощта на клечка за зъби или шишче изтегляме цвета от центъра съм краищата.


Рецептата е взаймствана от тук









Спаначени палачинки


Необходими продукти

палачинките:
2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
300 мл. прясно мляко
1 чаена лъжичка хлебна сода
250 грама попарен и пасиран спанак
щипка сол
брашно

за плънката:
Крема сирене "Филаделфия" със зелени подправки , може и класик.
2 зелени чушки
черни маслини без костилки

Начин на проготвяне

Разбиваме яйцата с миксер.
Прибавяме прясното мляко ,след това киселото като предварителн в него сме разтворили хлебната сода.След това пасорания спанак ,солта и най-накрая брашното.
За брашното не съм писала грамаж защото незнам точно колко слагам.Трябва да се получи малко по гъста от консистенцията на боза каша.Стандартна гъстота за палачинки :):):)

Опичаме си палачинките на тиган ,преди всяка палачинка намазвам тигана с масло.


След като изтинат палачинките ги мажем с крема сиренето .Чушката предварително си я нарязваме на тънки лентички ,както и маслините .Върху намазаната палачинка нареждаме чушката и маслините.



Навиваме на руло и режем на 3-4 парчета в зависимост колко ни е дълга палачинката.

Идеята за тези палачинки съм я откраднала от " Happy" там ги предлагаха преди време казваха се "Спаначени пънчета" ,спомням си , че имаше и пушена сьомга в тях. Незнам дали точно такава е била рецептата , аз по усет импровизирах.

Чудесно предястие са!

Шоколадови мъфини със захаросани череши


Необходими продукти за 12 средно големи мъфини:

100 грама брашно
2 супени лъжици какао
1 чаена лъжичка бакпулвер
100 грама захар
125 грама меко масло
2 яйца
2 супени лъжици прясно мляко
1/2 капсула есенция ром
100 грама захаросани сушени череши

За глазурата:

150 грама шоколад
захарни перли


Разбиваме маслото и захарта с помощта на миксер.
Прибавят се яйцата едно по едно .
Смесват се брашното, какаото и бакпулвера и се пресяват.
Прибавяме брашното като вече не бъркаме с миксер а с дървена лъжица.
Прибавяме нарязаните череши,ромовата есенция.
Във формички за мъфини си слагаме хартиени чашки и с помощта на лъжица разпределя ме сместа.
Сместа трябва да изпълва 2/3 от хартиената чашка.
Печът се на 170 градуса за около 20-25 мин.
Изваждаме ги и ги оставяме да поизстинат преди да ги изкараме от формичките.



За декорацията си разтопяваме шоколада на водна баня и с помощта на малка лъжичка заливаме мъфините,поръсваме с перлички.
Вие може да си импровизира те както ви харесва на вас.

Рецептата е взаимствана от тук










Многоцветно желе





Необходими продукти

Няколко вида готова смес за желе
200мл. сметана минимум 30% масленост
200мл.прясно мляко
2 супени лъжици захар
1/2 пакет желатин
ванилия(по желание)

За направата на тази мозайка аз използвах 4 вида желе :
ягода,портокал,лимон и сливи.
Ако не разполагате с такива желета може да го направите с няколко вида сок от компот ,да го оцветите,желирате ...Това ми хрумва сега.


Всеки вид желе си го разтварям във 250 мл.вряща вода.
Изсипвам в съдинки и след охлаждане прибирам в хладилника за 2-3 часа да стегне.
След като желето се е втвърдило го обръщам на дъска за рязане и си го режа на кубчета.
Обърквам добре кубчетата да се смесят цветовете и изсипвам във форма за желе.Ако нямате може да използвате ,тавичка , кексове форма , силиконо ви форми...каквото имате по дръка.


За бялата смес.
Накисвате желатина във 50 мл. студена вода за около 10 мин.
След като набъбне го затопляте в микровълновата до разтваряне .Може да го направите и на водна баня.
През това време слагате на котлона смесените мляко ,сметана и захар.
Затопляте сместа до разварянето на захарта и махате от котлона .
Прибавяте желатина към тази смес .Оставяте сместа да се охлади до стайна температура и след това заливате кубчетата.
Прибирате в хладилника за 4-5 часа , аз го оставих за цяла нощ в хладилника.


За да обърнете по лесно желето намокряте една хавлиена кърпа с топла вода и минавате по цялото дъно на съдинката да я затоплите ,така по лесно ще се отлепи желето.Между желето и съдинката минах с нож .Обръщате желето потупвате леко докато се обърне :)))



Да ви е сладко!

Идеята за това желе съм взела от (тук)

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Сладък салам "Баунти"







За кафявия слой:

100 мл. вода
100 грама захар
200 грама бисквити
2 супени лъжици какао


За белия слой:

120 гр кокосови стърготини
80 гр меко краве масло
100 гр пудра захар
100мл. подсладено кондензирано мляко

Начин на приготвяне:

Натрошавате на ситно бисквитите и смесвате с какаото
.Завираме водата и в нея си разтваряме захарта.
С охладения сироп и бисквитната смес замесваме тесто.
Разстиламе на хартия за печене.Дебелината трябва да е 1-2 см.
В купа смесете продуктите за белия слой :стърготини те,маслото, захарта и млякото.
Разстиламе кокосовия слой върху бисквитения.

Завива се на руло и се прибира в хладилника да стегне поне час-два преди консумация

Сладкия салам се съхранява в хладилник до консумацията.
Рецептата е взаймствана от тук


вторник, 25 януари 2011 г.

Кокосови бонбони "Баунти"



Необходими продукти за около 80 бонбона

400 грама кокосови стърготини
1 кутия от 397 гр. сладко кондензирано мляко
300 гр.шоколадов ковертюр


От кокоса и млякото омесваме сухо и твърдо тесто.




С леко влажни ръце оформяме топчета .




Разтапяме си шоколада на водна баня ,овалваме готовите топчета в шоколада....след това ги нареждам на домакинско фолио да се втвърдят бонбоните .



След като всичко това е факт ги нареждате в хартиени подложки .

Бонбоните са по рецепта на моята приятелка Ния ,благодаря ти за хубавата рецепта!

Да ви е сладко!

Салалата от червено цвекло





Една много вкусна и полезна салатка с червено цвекло .Салатата освен ,че е вкусна е и много лесна за изпълнение.

необходими продукти:

червено цвекло
кисело мляко
сол и чесън на вкус
орехи
зехтин

Обелвате и сварявате цвеклото за около 30 мин .

След като изстине си го нарязваме или настъргваме , заливаме с коселото мляко което предварително сме осолили и прибавили чесъна .
Посипваме с орехи и малко зехтин .

Аз лични вареното цвекло го добавям към пресни салати от зеле , домати ...и т.н.

Това е,да ви е сладко!

понеделник, 24 януари 2011 г.

Вита шоколадова торта "Мони"


Необходими продукти :


за блата:
15 яйца
15 супени лъжици захар
13 супени лъжици брашно
2 супени лъжици какао
100 гр. смлени лешници
ромова есенция

крема :
700 мл. течна сметана
700 гр. шоколад

за сиропиране:
100 мл. подсладено прясно мляко

за украсата:
2 големи кутии пурички (аз имах 2 вида и ги редувах)
100 гр. бял шоколад настърган за поръсване отгоре цветята са изработени от фондан.
Вие може да си украсите тортата с каквото пожелаете ...

Приготвяне на блата:
Разделяме жълтъци от белтъци.
Слагаме половината захар при белтъците и половината при жълтъците.
Разбиваме с миксера белтъците на сняг , а след това и жълтъците до побеляване.
С миксера до тук :)
Прибавяме разбитите белтъци при жълтъците не на веднъж а на няколко пъти .
Като бъркаме с дървена лъжица . Целта е да не спадне сместа.След като прибавим всичките белтъци си пресяваме брашното и какаото . Прибавяме го бавно към сместа като отново бъркането става с дървена лъжица или тел .

Прибавяме смлените лешници и ромовара есенция.
От тази смес се изпичат 3 правоъгълни блата с размери 30 на 40 см. и един кръгъл блат с диаметър 28-30 см. за основа
.Височината на блатовете е около сантиметър.
Може да ги изпечете в тава ,а лично ги пекох върху хартия за печене поставена в тавичката на фурната .Печат се на 175 градуса за около 15 мин.
След изпичане на блатовете ги слагате върху влажна хавлиена кърпа за да се отлепи по лесно хартията от блата и да не се накъса .
След като са изстинали добре отлепяме хартията и всеки блат го режем по на 3 ленти с размери приблизително 10 на 40 сантиметра ..
.Моите бяха с размери 9 на 39 сантиметра защото изрязах по малко крайчетата за да изравня блатовете.

Приготвяне на крема "Ганаш":
Затопляте сметаната до 90 градуса на котлона . Важно не трябва да завира!!!
След това прибавяте шоколада и бъркате постоянно до пълното разтапяне на шоколада .Трябва да ви се получи гладка хомогенна смес .
Тази смес оставяте да се охлади и престои за поне 4 часа в хладилник...може повече ,но не и по-малко!
След това я разбивате с миксер до втвърдяване на крема ,цевта става по светъл от колкото е в началото .


Започваме завиването на тортата . В подноса където ще е тортата поставяме облия блат и сиропираме с 2 -3 с.л. от млякото. Сиропираме първото парче мажем с крема и завиваме на руло ,поставяме го правя в центъра на облия блат ,след това мажем следващото парче и увиваме около първото ....и така докато свършат блатовете и крема. ( на мен ми остана малко крем и с него замазах тортата) Накрая увиваме рулото със стреч фолио като пристягаме добре ... така увития блат оставяме за ден в хладилника да стегне .


На другия ден махаме фолиото и замазваме тортата отстрани с крем ако ни е останал ,ако ли не с течен шоколад .Замазваме много тънко колкото за залепнат пуричките . Поръсваме обилно с настъргания бял шоколад.

Това е да ви е сладко !

събота, 22 януари 2011 г.

Бързо тесто за пица






Днес реших да ви представя тази рецепта ,защото всеки от нас има нужда от идея ,за нещо бързо и вкусно. Другото положително нещо на тази рецепта е ,че може да си почистите хладилника от колбаси ,кашкавал ,сирена , всичко което ви се мота из хладилника и е останало по малко.

За тестото ви е необходимо :
3 чаени чаши брашно
1 суха мая
2 супени лъжици зехтин или олио
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар

В 200 м.л. топла вода ( не гореща ) си разтваряме маята със захарта ,солта и зехтина. Оставяме на страна за 5-10 мин. да почне да втасва .
През това време си пресяваме трите чаши брашно в съдината където ще месим .
След като кваса се надигне ,смесваме и месим .На мен ми остава винаги по малко брашно...тестото трябва да е меко .
Оставаме тестото за 30 мин. до час да си почива . То ще удвои обема си .
През това време оглеждаме хладилника какво може да сложим на пицата и си го подготвяме.
След като е тестото си е удвоило обема го разстиламе в на мазнена тава или върху хартия за печене .
За отгоре смесвам доматено пюре с подправки по вкус и 2-3 супени лъжици олио за намазване на блата .
Нареждам и останалите продукти които са по желание .

От това тесто може да си направите и чеснови хлебчета , само с кашкавал ... всъщност каквото си решите :)

Аз направих и тези питки.


Да ви е сладко!

По рецептата на Веселия Готвач

понеделник, 17 януари 2011 г.

Пита " Слънчоглед "


Онзи ден като рових в нета и попаднах на тази погача .
Погачата е от блога на Мариета . Много и благодаря за прекрасната идея и рецепта . Не се сдържах и още вчера я замесих , голямо изкушение е .

Ето и необходими те продукти : (аз внесох малко промени:)))

1 200 гр брашно

1 прясна мая плюс половин суха

400 гр кисело мляко

200 мл топло прясно мляко

2 яйца

1 белтък

1 с.л. сол

1 с.л. захар

60 гр разтопено масло за тестото и още 60 гр. меко масло за намазване между пластовете.

1 жълтък за намазване на погачата.

От прясното мляко , прясната мая , солта , захарта и 3 с.л брашно си правим квас.
Пресяваме брашното в съдината в която ще месим.
Към брашното прибавяме половината суха мая , киселото мляко , яйцата , разтопеното на МВ масло , кваса .
Замесваме меко тесто , тестото не трябва да лепне по ръцете .
Оставяме тестото за час на топло да втаса .
След като си е удвоило обема го разделяме на 6 топки .
Едната топка е за средата на тавата .
Втората топка я отделяме за листата .
Другите 4 топки ги разстиламе , мажем с мекото масло между тях .


Навиваме на руло и режем на триъгълници .

Нареждаме триъгълници те по този начин в тавата .

С помощта на формичка изрязвате листенца

След като се надигне погачата нареждате листенцата на два реда .
Като втаса добре , мажете със жълтъка поръсвате средата на погачата със сусам , както е в моя случаи , по рецептата от блога е с маково семе , аз нямах :) И печете на 175 градуса за 35-40 минути .Внимаваите да не прегори отгоре , аз покрих с кухненско фолио погачата последните 15 мин.


По незнайни причини , снимките на изпечената погача са изчезнали от фотоапарата :) Има само на парче от нея ,но пак е нещо.
Да ви е сладко!

неделя, 16 януари 2011 г.

Пиле с горчица и галета






Необходими продукти :
1 пиле
100 гр. горчица
галета
масло

Нарязваме пилето на порции .
Отстранява ме кожата на пилето .
Намазваме пилето с горчица , оставяме да престои поне 1 час , за да се маринова .


Овалваме месото в галета .
Нареждаме в тавичка .


Прибавяме масалцето , наливам съвсем малко вода в тавата,колкото да се покрие дъното. Завиваме тавата с фолио .
Печем около час , час и половина на 180 градуса . 10 мин. преди края,махаме фолиото да се запече...
Бързо , лесно и много вкусно!

Да ви е сладко !

събота, 15 януари 2011 г.

Солена торта


Продукти:

1 кг картофи
1 буркан кисели краставици
400 гр шунка
4 варени яйца
200 гр крема сирене
400гр майонеза
1 пак. желатин в 120 мл вода


За украса аз ползвах майонеза смесена с цедено кисело мляко ,целта ми беше да олекотя тази калорична бомба :) Но по рецепта тортата се намазва само с майонеза.


И така сваряваме си картофите , белим и нарязваме на кубчета.
Накисваме си желатина в студена вода да набъбне.
Облепяме тортена форма или тавичка с подобен размер
с стреч флио,на дъното се настъргват половината картофи,притискаме хубаво по дъното и стените на формата .
Нарязваме си всичко продукти : шунката , краставички те , останалите картофи , настъргваме си яйцата...
Готовия желатин се смесва със крема сиренето и майонезата . Разбърква се добре .
С 1/3 от сместа се заливат картофите които вече сме положили в тавичката .
Поръсваме с шунката , краставички те притискаме и изливаме другата 1/3 от сместа .
Поръсваме яйцата , останалите картофи ,пак се притиска и се залива с последната 1/3 от сместа .
Завиваме със стреч фолио и прибираме в хладилника за няколко часа , моята торта престоя една нощ .
Вадим тортата и обръщаме на равна повърхност в моя случаи табла :)
Замазваме тортата с майонезата смесена с кисело мляко , поръсваме с настърган кашкавал и украсяваме по желание .

Добавяне на изображение
Да ви е сладко!

Рецептата е взаймствана от тук

Чийзкейка на баба ми :)


И така рецептата,но преди това да уточня,че за оригинална та рецепта която приготвям тук в Кипър повечето от продуктите и не можах да открия в България,но импровизирах заместих и пак се получи,но вкуса е малко по-различен и според мен не толкова вкусен от този който приготвям тук....НО за тези който не са опитвали оригинала и Българския вариянт се харесва :):): )Продукти необходими за тавичка с размери приблизително 30/40 см.

Това са продуктите за оригиналната рецепта .

Добавяне на изображение


Ще пиша оригиналния и продуктите с които може да заместите.

за бисквитения пласт:
400гр. бисквити "Морнинг Кофе" или чаени бисквити
125гр. меко масло , и на МВ пак става , пробвала съм,за тази рецепта не е задължително.
1 ванилия -аз лично не винаги я добавям защото понякога бисквитите които ползвам са си ароматизира ни добре :)

Натрушаваме бисквитите и смесваме с разтопеното масло и ванилията(евентуално) .В тавичката разстиламе добре сместа като натискаме да прилепне хубаво и равномерно по дъното.След това в предварително загрята фурна запичаме бисквитките за 10-тина минутки , леко да покафенеят . Това запичане се прави ако приготвяте кейка в тава , защото при сервиране няма да ви се троши бисквитения пласт . Когато го приготвям на порций в купички това със запичането го пропускам...
ОСТАВАМЕ ДА СЕ ОХЛАДИ

за средния пласт:
300гр. крема сирене :Филаделфия" или обикновенно крема сирене

2пк. суха сметана "Топинг Креам" разбити в 1 1/2 ч.ч. прясно мляко.В България има подобна суха сметана на д-р Йоткер,но ако не я откриете може да заместите всичко това със сладкарска сметана "Хопла"-500мл. разбита с 2-3 с.л. захар

1 опаковка желе лимон разтворено в 1ч.ч. гореща вода или 2 желатина на д-р Йоткер разтворени по обичайния начин с добавяне на лимонена есенция.ВАЖНО: ако приготвяте кейка с обикновен желатин е необходимо към сметановата смес да прибавите поне още 3-4 с.л захар,защото готовото желе лимон което ползвам тук е подссладен.

Разбивате си сметаната ,към нея добавяте крема сиренето и накрая охладеното желе Лимон . всичко това се разбърква с миксер и се покрива бисквитения пласт ,който вече е охладен...Прибира се в хладилник поне за 2-3 часа за да стегне добре

Последния пласт се намазва с глазура за чийз кейк,тук има доста варианти на глазури,но в България не открих нито една . Заместих с боровинкиво сладко от тези кутии по 1 кило по редичко ...Но вие само може да си решите какво сладко да си сложите отгоре...въпрос на вкус.

Ами това е...ако имате въпроси питайте . Аз лично в като си бях в България нямах много време да обикалям а и Поморие не е голям град може в по-големите хипер маркети да има и същите продукти...Е успех...И да ви е сладко!

Рибена торта за Никулден


Тази рибена торта е по идея и рецепта от блога на Йоли ,когато я видях веднага реших да я направя за имения ден на сина ми . И ето го и резултата :)

продукти за тази торта са:

5 средни картофа
2 стръка пресен лук
2 скилидки пресован чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л.майонеза
сол и черен пипер на вкус

3 моркова

150г царевица

10бр. тост сиренца

500г топло пушена риба (аз я замених с риба тон в зехтин ,това имах под ръка)
2 стръка пресен лук
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л.майонеза
черен пипер на вкус

100г попарени спаначни листа

4 твърдо сварени яйца
200г маслини , различни видове

за декорация

настърган кашкавал
магданоз
крема сирене
скариди

Приготвяне
Нарязваме картофите и ги задушаваме в подсолена вода.След сваряването ги оставяме на страна за да истинат.След като това е факт с помощта на вилица ги намачкайте след това добавете нарязания магданоз , майонезата , чесъна , лимоновата кора ,сока от лимона и черния пипер.
В чиния с равно дъно поставете тортен ринг. Сипете в него картофената разнесете и притеснете сместа равномерно по дъното.Нарежете морковите на лентички и ги задушете леко във вряща и подсолена вода.
Смесете ги с царевицата и нанесете следващия слои на тортата
Наредете листчетата сирене за тост.
Смесете рибата с лимоновата кора и сок , майонезата , нарязаният лук и пипера.
Ред е на пласта от тост сиренето.След това листата спанак,покриваме цялата повърхност.
Последния пласт е от яйцата , нарязани на кубчета и парченцата маслини.
Покрийте тортата с найлоново фолио и оставете един ден в хладилника. Преди сервиране украсете тортата с настърган кашкавал , крема сиренето , маслини , скариди или с каквото си пожелаете... :)

Добър апетит!

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Рибена чорба

Тайната на вкусната рибена чорба е , че тя трябва да се приготви поне от 3-4 вида риба . Няма да скрия , че тук на острова така и не можах да си приготвя чорбата която е в спомените ми . Тази чорба която приготвяше Пепина ( съпруга на рибар и моя много добра приятелка) , с прясно уловена риба. Пепина казваше , че най -вкусната рибена чорба ставала от попчета и главите на големи риби като кефал , калкан и т.н. Но тук на острова не разполагам с тези ценни продукти , а с няколко вида средиземноморска дребна рибка. Не разполагам с пресен девисил , но пък си имам сух...Тук девисила не го познават като подправка , и да го познават не го ползват и го няма по магазините...


И така , необходимите продукти за приготвяне на Поморийско-Кипърска рибена чорба:

1/2 кг.риба по възможност 3-4 вида
1 морков
1 средно голяма глава лук
1/2 ч.ч. грис
1 лимон
девесил
черен пипер
сол
зехтин
На солта , пипера , зехтина , девисила не давам грамажи , те са на вкус :)

Ето я и моита риба с която разполагам тук.

Задушавам в малко зехтин наситно нарязаните лук и морков . След като поомекнат доливам вода и слагам рибата да се свари . На нея са и необходими не повече от 10-15 минути на среден огън , понякога и по-малко ако е много дребна рибата . След като рибата се свари се изважда с помоща на решетъчна лъжица . Бульона си го оставяте на котлона да си къкри на слаб огън . И сега започва най-трудоемката част от приготвянето на чорвата , а това е обезкостяването на рибата .
Слад като я обезкостите я връщате отново в тенджерата. Прибавяте подправките девисила , пипера , солта ... и най- накрая гриста. Оставяме чорбата да се вари на слаб огън до пълното сварявене на гриста .
Супата вече е готова и е време да прибавим в нея сока на прясно изцедения лимон . Аз слагам цял , ако някой не си пада по по-киселичкото може и да прибави половинка :) вупрос на вкус.

Това количество прорукти е за 3 литрова тенджера или за около 2 литра вода.

Да ви е сладко!

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка