сряда, 7 декември 2011 г.

Египетска торта



Отдавна искам да направя тази торта , още от момента когато я видях във вкусния блог на Руми все си търсех повод !
Ето ,че дойде и този момент , приготвих я по повод именния ден на сина ми Никола който беше вчера !




И така ,необходими продукти за тази торта :


за блата :

10 белтъка на стайна температура

10 супени лъжици захар

200 грама смлени ядки ( може да използвате орехи , бадеми , лешници ) , аз използвах бадеми

2 супени лъжици брашно

за жълтия крем :

500 мл. прясно мляко

10 жълтъка на стайна температура

10 супени лъжици захар

8 супени лъжици брашно

250 грама краве масло на стайна температура

ванилия

за сметановия крем:

500 мл. сладкарска сметана

6 супени лъжици захар

за крокана :

150 грама натрошени ядки ( бадеми , лешници , орехи )

200 грама захар





И така започваме с приготвянето на блата , разбивате белтъците на бяла пяна след това прибавяте захарта и разбивате до получаването на твърд крем . С миксера до тук , сега взимаме тел и продължаваме с прибавянето на смлените ядки , прибавяме на малки порции и бъркаме само в едната посока да не спадне крема . Накрая прибавяме пресятото брашно , разбъркваме добре .

От тази смес може да си изпечете един блат който след като изстине да срежете на 3 ... ,но аз ви предлагам един друг по - лесен вариант .

Върху хартия за печене си очертавате с помощта на чиния и молив кръгове с диаметър 26-28 см ,може да използвате и форма за торта за очертаването ... приготвяте си 3 такива листа .
Слагате хартията за печена във тавичката от фурната или друга по-голяма .
Разстилате 1/3 от крема върху хартията и разстилате с лъжица или каквото имате като спазвате кръглата форма която сте очертали .

Така си изпичате 3-те блата ,печете всеки за около 10-15 мин на средна фурна , 175 градуса .
Оставете блатовете да изстиват така както са с хартията ...не ги слагайте един върху друг защото горната част на блата е лепкав и ще залепне за другата хартия .


Продължаваме с приготвянето на жълтъчния крем . Разбиваме жълтъците със захарта на светъл крем , прибавяме съм тях пресятото брашно и част от млякото ( около 200мл. ) . Другата част от млякото слагаме да заври на котлона . изсипваме врялото мляко при жълтъчната смес като бъркаме постоянно с миксера , прибавяме ванилията .
Връщаме цялата смес на котлона като продължаваме да бъркаме енергично и постоянно с тел за да не загори крема ... варим до пълното му втвърдяване .
Оставяме крема на страна да изстине , след което го покриваме с фолио и го слагаме в хладилника на студено да се охлади много добре .



Разбиваме маслото на пухкав крем с миксера , това отннема повечко време поне 20 мин .
След като сте разбили маслото добре съм него прибавете добре охладения жълтъчен крем . Разбийте добре , трябва да получите гладка и твърда смес .

Сега е време да си приготвим крокана . Разстиламе върху хартия за печене натрошените ядки , върху тях изсипваме на тънка струйка захарта която сме карамелизирали на котлона . Оставяме на страна да изстине добре ... след което го натрушаваме с помощта на точилка .

Сега е време за сметановия крем , разбиваме сметаната със захарта на твърда пяна , към него прибавяме половината от натрошения крокан .

Готови сме за сглобяването на тортата ...




Може да сглобите тортата с помощта на тортен ринг който поставите върху подноса в който ще сервирате , а може и без него , но трябва да сте сигурни ,че и двата крема са ви достатъчно твърди (студени ) ...

И така отлепваме внимателно блатовете от хартията , редуваме блат , 1/3 от жълтъчния крем , 1/3 от сметановия , повтаряме това още веднъж ,след последния блат отгоре мажем само със сметанов крем .
Прибираме тортата в хладилник за минимум 12 часа ,след това махаме ринга и измазваме тортата с останалия ни жълтъчен крем .

Това е , остава да украсите с останалия крокан ...




Да ви е сладко!

Ето го и виновника за тортата :))


8 коментара:

  1. Да е живо и здраво това сладко момченце!
    Тортата е станала прекрасна! Аз все я оглеждам тук-там и се ослушвам:). Но все повече се изкушавам, особено сега сред тези вкусни снимки.
    Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Жив и здрав да е именика и много весело и безгрижно детство му пожелавам!
    А за тортата само мога да преглъщам, аз откога я отлагам само да знаеш.Дори за Коледа се двуомя между нея и Естерхази, но като гледам твоята везните определено се накланят към Египетската.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Момичета , благодаря ви за пожеланията !
    И въобще не се чудете за тортата а я направете :))

    Елена , тази торта за разлика от Естерхази е с много повече крем , много по-сочна ...

    Но която от двете да направиш ще се насладиш на божествени вкусове! :))

    ОтговорИзтриване
  4. да ти е много здрав сладкиша и да расте щастливо дете
    тортата е невероятна,от кога и аз съм и хвърлила око ,но все някога ще и дойде реда,изглежда просто зашеметяващо
    много поздрави и прегръдки
    спокойни сънища

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей! Пожелавам здраве и безгрижно детство на момченцето ти, и много радост на майка му :)) Тази торта и аз я гледах в блога на Руми. Много вдъхновяващо си я изпълнила и обяснила, за което много благодаря! Може би ще се жертвам за празниците :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Да е жив и здрав виновника за направата на тази страхотно изглеждаща тарта!Непременно ще я опитам.Толкова вкусно изглежда а наближават празници...

    ОтговорИзтриване
  7. Да му е живо и здраво името и много радост да носи малкия юнак! А тортата е много, много изкушаваща! Като я видях при Руми ми изглеждаше по-сложна, но така хубаво си обяснила приготвянето, че бих опитала и аз :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички за милите думи пожелания!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка