петък, 2 декември 2011 г.

Боб в гърне




Необходими продукти за това вкусно Българско ястие са:

500 гр . бял боб

2 моркова

2 сухи люти чушки ( по желание)

1 глава стар лук

2 стръка целина ( по желание )

червен пипер

сух джоджен

чубрица

сол

олио






Накисваме боба във вода за една нощ , изплакваме го и го слагаме в гърнето , прибавяме към него морковите , лука , и всички останали подправки по ваш вкус ...

Заливате боба с вода , трябва водата да е поне 2 пръста над боба . Слагате капака !

Слагате го в студена фурна , това е важно за да не ви се пукне гърнето .

На това ядене му е необходимо поне 3 часа да се приготвя на бавен огън .

Ако нямате толкова време може предварително да посварите боба за около 30 мин . и след това във фурната за около час и половина ,два ...


Към тази основна рецепта на боб в гърне може да прибавите , наденица , свински ребра , друг вид месо по ваше желание ...

А също така с кисело желе ,но тогава подправките са само дафинов лист и черен пипер ...

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. леле разкош
    гърнето придава уникален вкус на боба,по-вкусен боб от този в гърне не съм яла,а беше толкова отдавна
    твоят изглежда страхотно,браво
    поздрави и хубав уикенд

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти! :)))Всичко в гърне става много вкусно :))

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    искам да попитам домати не слагате ли? И на колко градуса трябва да е фурната за да печем 3 часа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Тази рецепта която правя не слагам домати ... Но вие ако харесвате, сложете.
      За печенето , в началото засилвам фурната на 200 градуса за около час , след това намалявам на 120 градуса и оставям още 2 часа .

      Изтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка