събота, 19 ноември 2011 г.

Крем Карамел





Необходими продукти:

1 литър пълномаслено прясно мляко

8 яйца

250 грама захар + 5 супени лъжици за карамела

2 ванилии






Разбиваме яйцата в голяма купа с миксер хубаво е яйцата да са били на стайна температура .

Затопляме прясното мляко и към него прибавяме захарта , разбъркваме докато се разтвори добре . Прибавяме и ванилията .


Към разбитите яйца прибавяме млечната смес ... като междувременно разбъркваме или с миксер на ниска степен или с тел ...

Карамелизираме 5 супени лъжици захар + 1 супена лъжица вода .Водата не е задължителна ,но аз винаги я добавям за да мога да направя хубав цвят на карамела без да го загоря . Малко по-бавно се карамелизира , но за мен е по-удобно .

От тази доза аз правя 10 купички с вместимост около 150 мл.

Ако искате да направите например 6 купички намаляте дозата например :

600 мл прясно мляко , 180 грама захар , 5 яйца , 1 ванилия ...




Изсипваме готовия карамел по равно във всички купички , след като карамела изстине наливаме от яйчено-млечната смес .
Не препълвайте купичките нека сместа да е половин сантиметър под ръба .

Нареждаме купичките в тавичка в която наливаме топла вода , топла не вряла ... около 2 -3 см .

Печем на умерена фурна (175 градуса )около 40 мин . ( до 1 час )

Не допускайте водата в тавата да завира , ако това започне да става факт просто долейте студена или отворете фурната малко да се охлади , а след това намалете градусите поне с 20 :)) Целта е крема да не стане на шупли а да стане гладък .


Аз лично разбирам кога карамела е готов като леко поклащам тавичката ...

Изваждате готовия карамел оставяте го да изстине и прибирате в хладилника да се изстуди!

Това е , да ви е сладко!



3 коментара:

  1. Наде, много съблазнително това карамелче. Страхотен се е получил, как ми се прияде :)))
    Поздарви и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен-гладък и вкусен...Крем карамел е любим десерт,койте никой не би отказал.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка