вторник, 12 април 2011 г.

Бриоши (Brioches) на Руми



Когато срещнах рецептата за Бриоши в блога на Руми си казах , е това непременно някой ден ще се опита . Руми толкова сладко е описала вкуса и толкова нагледно и подробно е описала рецептата , че направата на тези малки сладки пухкави бриоши беше истинско удоволствие!

И ето ,че им дойде и тяхното време . Замесих тестото от вечерта а на сутринта имахме прекрасни , вкусни , пухкави бриоши за закуска .
Приготвят се много лесно , не изискват и много време .... а резултата е поразителен .
Аз направих само 2 промени в основната рецепта и то не много значителни , просто подсилих малко сладостта и аромата ...






За направата ви е необходимо :

250 мл. прясно мляко на стайна температура

25 грама прясна мая или 11 грама суха

530 грама брашно ( аз използвах тип 405)

2 яйца разбити леко с вилица ( също на стайна температура )

80 грама захар

1 супена лъжица подсладител , или около 2-3 грама

75 грама меко краве масло нарязана на кубчета

1/4 чаена лъжичка сол

настъргана кора на един лимон

настъргана кора от един портокал

и една ванилия




Аз замесих тестото в машина са хляб , но това може да направите и с миксер с приставките за тесто .
Изсипвате млякото в купата в която ще замесите тестото , слагате маята и разбърквате добре до пълното разтваряне на маята , прибавяте солта , захарта , лимоновите и портокалови корчки , ванилията ... разбърквате добре сместа и най накрая прибавяте брашното малко по малко ...
Аз сложих 530 грама брашно и нито грам повече защото незнаех какво трябва да е тестото на вид , и точно с толкова брашно ми се получи прекрасно ... Разбърквате тестото добре докато стане гладко и хомогенно . Аз оставих машината да меси 15 мин на програмата за френски хляб . След това идва ред са добавянето на маслото .
Започвате да прибавяте маслото бучка по бучка , след като се усвой едната слагате другата ... Така докато тестото усвой всичкото масло . По време на месенето аз прибавих няколко щипки брашно защото тестото стана много меко и машината ми не можеше да го меси хубаво , но мисля ,че ако извършвате тази процедура с миксер това няма да ви се наложи .

Готовото тесто слагате в купа или го оставяте в същата като г о оформяте на топка и покривате купата с фолио .

Оставяме тестото да пренощува в хладилника .



На другия ден , вадим тестото от хладилника слагаме го на набрашнения плод на който ще работим ... замесваме го за малко режем си половината тесто и оставяме останалото в хладилника за седи на студено .
Със студено тесто се работи много по-лесно ...ако се стопли започва да лепне .


От тестото си късаме топче с големината на средно яйце . Оформяме топчето леко крушовидно ( като татко Барба ) , в дебелия край правим разрез който с помощта на пръстите оформяме дупка и прекарваме тънкия край отдолу . Оформяме го по този начин .




Поставяме готовите във форма за печена на мъфини или друга подходяща .

От моето тесто направих 12 бриоши и един малък козунак който оформих също като бриошт .

Мажем ги със жълтък разбит с малко прясно мляко .

Оставяме на топло да втасат за около час .

Аз ги вкарах във фурната и пуснах фурната на 40 градуса с вентилатор ... така малко ускорих втасването .


След като са втасали отново ги мажем със жълтък и поръсваме с кристална захар .

Печем около 20-30 мин на 175 градуса ...


На козуначето му трябваше малко повече време .

Печем докато придобият кафеникаво златист загар :)))

Това е ,наслаждавай те се на вкуса който е несравним с нищо което съм правила до сега ...


11 коментара:

  1. мммммм страхотни веднага ще си копирам рецептата и да видим кога ще ги направя. Много обичам да се занимавам с тесто, и дъщеря ми ще е доволна, тя също винаги е до мен когато меся....първа помощничка. :) :)
    А и твоите бриошчета са толкова пухкави страхотни са станали! Чудни, чудни....

    ОтговорИзтриване
  2. Много са симпатични и пухкавки! Сладурчета :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ех,че си ги навъртяла едни такива кръгли и с чудна коричка,много са апеттитни и сигурно спорни за хапване,Наде!

    ОтговорИзтриване
  4. Наде, сърдечно ти благодаря за чудесното представяне на рецептата! Много красиви си ги направила!!! С една такава хрупкава коричка! Ммммммм! :)
    А особенно съм щастлива, че са ти харесали!
    Хиляди целувки! :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Руми нямаш си идея каква беля си хванах с тази рецепта :))) карат ме през ден да ги правя ... А за великден това ще е и козунака ни ... Имам поръчки от приятелки ...
    Невероятна вкусотия е това тесто , със сладко ,без сладко така спорят ,че още топли-топли се омитат ...
    Най-много се радвам за Светли ,е той до сега козунак не обичаше ... Бриошите са му фаворит сега :)))

    Благодаря ти за рецептата и за това да ме ,че ме побутна да ги направя ...

    Един път опиташ ли Бриоши се влюбваш за цял живот в тях ...:))

    ОтговорИзтриване
  6. Момичета бриошите са страхотни , който не ги е опитал много е изтървал ... Хич не им се чудете :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Хиляди благодарности за прекрастните бриоши. Току що ги направих ,станаха невероятни .Толкова исках да направя нещо козуначено за Великден ,но при няколко неуспешни опита от предните години ,просто се отказах.Сега отново се чувствам уверена .
    Спазих рецептата на Надя ,с абсолютна точност ,просто нямам думи ,толкова въздушни ,пухкави и ароматни .
    Надя ,ако може да да опишеш по подробно ,как от това тесто правиш козунаци ,слагаш ли нещо допълнително ,искам да опитам и тях.
    Още веднъж Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  8. Привет !
    Много се радвам ,че са ви допаднали бриошите ...:))
    Козунак правя по-съвсем стандартния начин ,... или го оформям като голям бриошт ... оставят се малко повече време да втасват и се печът малко по-дълго време ,това е! :))) Може да прибавиш , сладко , ядки , сушени плодове , шиколадов чипс ...Ако слагаш сладко или шоколад , недей да слагаш подсладител да не стане прекалено сладко ..:)))

    Хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Станаха чудесни още от първо правене,при това до сега не съм успяла да направя козунак!

    ОтговорИзтриване
  10. Козунака по тази рецепта става разкошен. Откакто прочетох рецептата само по нея правя.Спестява дългото месене и чакане да втасва. Забърквам вечерта и на сутринта оформям

    ОтговорИзтриване
  11. аз не разбрах къде да сложа яйцата?

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка