събота, 9 април 2011 г.

Козунака на Миряна






В нета срещнах още една интересна рецепта за козунак която реших да опитам ...
Козуначена та вълна така ме е обзела , че не минава неделя в която да не измайсторя нещо козуначено ....
Днешната рецепта я открих в блога на Миряна . Използвах основната рецепта и внесох малко промени .
Козунака стана многооо вкусен , като изключим по-голямата му сладост заради желираните бонбонки който незнам от къде ми хрумна да ползвам :))) , но следващия път непременно ще ги пропусна или заместя с микс от сушени плодове :))





Необходими продукти за един голям козунак:

500-600 грама брашно

200 мл топло мляко

100 грама захар

5 грама подсладител

1/3 чаена лъжичка сол

3 жълтъка + 1 цяло яйце

100 грама меко масло

1 бакпулвер (аз не го сложих)

11 грама суха мая

5 супени лъжици олио за до омесването

100 грама стафиди

100 грама желирани бонбонки ( незнам защо ми хрумна да ги сложа , но не останах очарована , така че вие може да ги пропуснете ) :)))

ванилия

настъргана лимонова кора

За замазване:

белтък

малко филирани бадеми

кристална захар





От маята , топлото прясно мляко , 1 супена лъжица захар , солта и 2 супени лъжици брашно си правим кваса .

Оставяме го за около 15 мин , да се активира .

В съда в който ще замесваме си изсипваме брашното . Прибавяме жълтъците + яйцето , разтопеното масло , останалата захар , подсладител , ванилията , настъргана та лимонена кора и вече активирания квас .

Замесваме стегнато , не лепкаво тесто . Хубаво е замесването да го правите или в машина за хляб или с миксер с приставките за тесто ( така се образуват по-хубави конци ) ,но става и на ръка , но иска многоооо месене .

Месите тестото около 20 мин . Оставяте го за 30 мин да почива в на маслена съдина покрита с чиста кърпа .

Взимате тестото и го замесвате за втори път , но този път прибавяме олиото като потапяме дланите си в мазнината и месим до пълното усвояване .... така докато свърши мазнината ... ако брашното ни стане много меко прибавете малко брашно .

Оставяте тестото отново да си почива на топло за 30 мин до 1 час . Отново в на мазнена купа и покрито с чиста кърпа .

Колкото повече месите толкова по хубави конци ще ви се образуват ...

Омесвате тестото още веднъж и го оставяте пак в на мазнената купа покрито да втасва този път за повечко време , докато удвой обема си .





Цялата процедура по направата на козунака трябва да е на топло , козунаците обичат топлото :)))

Вече втасалото тесто взимаме и го поставяме на плота на който ще го оформяме .

Разделяме тестото на 2 топки , едната е с размер 2/3 от тестото другата с големина 1/3 от тестото .

Всяка топка разделяме на по 2 еднакви топки ... така имаме 2 големи и 2 малки топки .

Взимаме точилката и разточваме на правоъгълни едната голяма топка , поръсваме я със стафиди и микса от сухи плодове ( който предварително сме нарязали на малки кубчета и оваляли в пудра захар ) . Навиваме на руло ... повтаряме същото в другата голяма топка и двете малки .

Взимаме двете големи рула , усукваме ги ,завиваме ги на венец и поставяме във кръгла тавичка или във форма за печене на торта ( както направих аз :))) като оформяме венец ..
.
Усукваме и двете по-малки рула и ги завиваме на венец и поставяме в средата на големия венец .
Така оформения козунак оставяме да втасва на топло ... Това може да отнеме 2-3 часа . Козуначено то тесто втасва много по-бавно от обикновенното заради наличието на много захар в него .
Аз го сложих във фурната на 60 -градуса с вентилатор , да втасва на топличко :)))





Втасалия вече козунак , намазваме с разбитите леко белтъци и поръсваме обилно със захар и филирани бадеми .

Печем във средно загряла фурна 175 градуса за колко 40 мин. или до готовност .

На дъното на фурната поставих тавичка с вода докато втасваше козунака и по време на печенето ... това е по съвета на Ердинч




8 коментара:

  1. Много, много хубаво изглежда! Ще го пробвам и този! :)
    Сърдечни поздрави!

    Руми

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красив и апетитен!

    ОтговорИзтриване
  3. Супер изглежда... сигурно е и вкусен - мммммм!!!

    ОтговорИзтриване
  4. jao ja tek sada sve procitala i vidila da je kolac sa moga bloga..no svejedno si ga ti jako lepo uradila ..takav kozinak i treba da bude !!!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви момичета!
    Козунака БЕШЕ много вкусен и доста по разлиен на вкус по тези които съм приготвяла до сега!

    Миряна благодаря ти за хубавата рецепта , радвам се ,че ти е харесал моя вариянт на твоята рецепта! :)))

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка