събота, 5 март 2011 г.

Табуле (Tabouli ) с микс от зелена салата


Лек полъх от Изтока :)

за табоули :

1 чаена чаша булгур
1 и 1/2 чаени чаши вода
1 зеленчуков бульон

1 глава стар лук или 3 стръка пресен лук
2 връзки пресен магданоз
3 средни домата
1 скилидка чесън


за дресинга:

3-4 супени лъжици зехтин студено пресован
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
сол


за зелената салата

1 маруля
1 връзка рока
Може да прибавите айсберг салата , рукола , зеле ... каквото ви харесва и имате :)




Измиваме булгура и го заливаме с водата в която сме разтворили зеленчуков бульон .
Слагаме го на котлона да заври и след завирането спираме котлона... Захлупваме го и го оставяме за час .
Булгура ще поеме всичката вода.

Нарязваме си на ситно доматите , лука , магданоза , пресования чесън .
Объркваме съставките за дреснига .

Смесваме булгура със зеленчуците и дресинга .
Оставяме го престои около час .

Измиваме и оставяме да се подсуши зелената салата .

Накъсваме я и гарнираме с Табоули .
Накрая увкосявам всичко с балсамов оцет , но това си е по мой вкус !



Рецептата е арабска , широко разпространена е в Сирия и Ливан , може да заместите булгура и с кус-кус .

Да ви е сладко !

Рецептата е адаптирана от тук .

3 коментара:

  1. Страхотна е тази салатка! Обожаваме я у дома и често се приготвя. Страхотни снимки, Наде!!!! Поздравления за прекрасната страничка!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Иллина , радвам се ,че ти е уютно тук!
    Твоя блог също е прекрасен и много интересен !

    Ще обменяме опит и рецепти :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Наде! За опита и рецептите, разбира се...това му е хубавото на този вид общуване чрез блоговете:))) А и нали имаме поговорките: "Никой не се родил научен" и "Човек се учи докато е жив", така че да запретваме ръкави :)))) Иде Великден...хубав празник...козунаци ще месим :)
    Прекрасен ден ти желая от сърце на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка