събота, 26 март 2011 г.

Симид ( Sokak Simidi )




На тези гевречета отдавна им бях хвърлила око да ги пробвам , но все не стигах до тях .
Но ето , че дойде и техния ред .

Мойте като за първи път вообще не ми се получиха в идеална форма , но това вообще не им попречи на вкуса :))


Необходими продукти :

Сусам

Петмез

250 мл. топла вода

250 мл. прясно мляко

2
с.л. суха мая

2 супени лъжици захар на пясък

2 чаени лъжички сол

2-3
супени лъжици растително масло

около 1 килограм брашно


1 яйце (аз не го сложих)




Слагаме около 250 грама сусам в тефлонов тиган и го запичаме на котлона , като постоянно го бъркаме да не изгори . Препичаме го докато придобие златист цвят .
Слагаме сусама в разлата чиния .

Размиваме 4-5 супени лъжици петмез във 1/2 чаена чаша вода .
Ако не разполагате с петмез може да го заместите с 4-5 супени лъжици захар . Разтапяте захарта и леко карамелизирате ,заливате с 1/2 чаена чаша вода , разтваряте карамела . Оставяте на страна да изстине .



От топлата вода , маята , солта ,захарта и 4 супени лъжици брашно си правим кваса .

Пресяваме си брашното .

В съда в който ще смесим слагаме 3/4 от брашното . Правим си кладенче и прибавяме останалите продукти .

След като кваса се е активирал и удвоил обема си го прибавяме съм останалите продукти и замесваме меко , но не лепнещо тесто .
При мен не се наложи да добавям допълнително брашно .




Оставяме тестото да втаса на топло докато удвои обема си .

След като това вече е факт вадим тестото от съда оформяме на руло с дебелината на салам .

Режем го на 12 или 24 части в зависимост каква големина искаме да ни станат гевречетата .

Оформяме топчета и ги оставяме за 10-20 мин да почиват покрити с кърпа .

Оформяме всяко топче на фитил с дебелина колкото показалеца , прегъваме на 2 , усукваме и оформяме геврече .

С помощта на силиконо ва четка намазваме гевречето и го овалваме с препечения сусам .

Нареждаме в тавичка предварително покрита с хартия за печене .

Така оформените гевречета оставяме да втасат на стайна температура за около 30 мин.

Печем в предварително загарята фурна на 200 градуса за около 15 - 20 минути . Или до готовност .


1 коментар:

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка