петък, 4 март 2011 г.

Френски шоко макарони с крем кафе


Необходими продукти:

за черупките :

50 грама белтъци престояли от 2 до 5 дена в хладилник

30 грама захар

50 грама бадемово брашно

100 грама пудра захар

10 грама какао


за крема :

100 грама шоколад

60 грама масло

50 мл.топла вода

1 чаена лъжичка нес кафе

ванилия


Преди да започнем приготвяне то на сместа си вадим белтъците на стайна температура поне 2 часа преди това.

Започваме разбиването първо с тел за 2-3 мин и после с миксер на бавна степен .
След като се образува бяла пяна прибавяме захарта .
Продължава ме разбиването докато се превърне в плътен бял целувчен крем .
Пресяваме си пудрата захар и бадемовото брашно и какаото . Смесваме ги добре.
С помощта на шпатула продължава ме бъркането на сместа като малко по малко на големи интервали прибавяме сухата смес .Бъркането става само в една посока като прехвърляме сместа .
Готовата смес пълним в пош с кръгъл накрайник ,0.5 см. или какъвто имате :)))

Шприцоваме върху хартия за печене на която предварително сме очертали кръгчета с диаметър 2.5-3 см.

Така шприцовани в тавата ги оставяте да престоят 45 мин на стайна температура .
Целта е да се образува лека коричка .
Преди да ги сложа във фурната ги поръсих с нес кафе на прах .

Слагаме да печем макароните в предварително загряла фурна на 160 градуса за около 10 минути и след това намаля ме температура та на 120 градуса и оставяме за още 5 мин.

Вадим макароните от фурната , оставяте макароните на хартията да изстинат ,след това по лесно се отлепят.Черупките са много крехки ,отлепят се много внимателно .Ако това ви затруднява може да навлажните хартията като я поставите върху навлажнена кърпа.

Приготвяне на крема :

Разтапяме на водна баня маслото с шоколада .След като се разтопят махаме от огъня и прибавяме предварително разтворено то нескафе в 50 мл. топла вода .Бъркаме енергично до пълното усвояване на кафето от шоколада .
Накрая прибавяме ванилията .
Оставаме крема за малко в хладилника да стегне .

Шприцоваме от крема на едната черупка и захлупваме с другата като притискаме леко .

Рецептата за черупките е същата като тази с малки промени .
Рецептата на крема е адаптирана от тук .

2 коментара:

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка