неделя, 6 март 2011 г.

Погача за Сирни Заговезни със сирене , масло и кашкавал





Необходими продукти :

1 килограм брашно
1 суха мая
250 мл. топло прясно мляко
1 супена лъжица захар
1/2 чаена лъжичка сол

1 цяло яйце и 1 жълтък за намазване
1/2 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена чаша олио
200 грама сирене
150 грама меко масло
5- грама настърган кашкавал за поръсване
чубрица




От млякото , маята , захарта ,солта и 2 супени лъжици брашно си приготвяме кваса .
В съда където ще месим си пресяваме брашното . Правим си кладенче и в него сипваме олиото ,киселото мляко и яйцето .
Когато кваса е удвойл обема си ко прибавяме къ останалите продукти и замесваме меко тесто .
Оставаме тестото да втаса за около 1-2 часа ...трябва да удвой обема си .

След като това е факт , набрашнява ме плота слагаме тестото премесваме го малко и го разделяме на 9 топки.

Взимаме т от топките разстиламе ги леко ,мажем първата с масло ,слагаме втората пак мажем с масло ...слагаме третата разточваме мажем с масло и стържем сирене...
Навиваме на дуло усукваме го леко и го слагаме в тавичката за печене като оформяме охлюв че .

От другите 6 топки си приготвяме още 2 рула...

Оставяме питата да втаса на топло място ,след втасването мажем с жълтък в които сме прибавили 3 супени лъжици прясно мляко , Поръсваме с настъргания кашкавал и чубрица .

Печем в умерена фирна за около час .
Аз отгоре покрих питата с кухненско фолио за да не прегаря ,махнах го 10 мин преди да е готова питата .
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка