понеделник, 14 март 2011 г.

Мусака с патлджан





Необходими продукти

500 грама кайма смес

3 патладжана

2 моркова

3 средно големи глави лук

5-6 скилидки чесън

5 средни домата

1 чаена лъжичка Маги

сол

риган

магданоз


За заливката:

80 грама краве масло

40 грама брашно

600 мл. прясно мляко

1 чаена лъжичка Маги

100 грама сирене или кашкавал за поръсване




Обелваме патладжана и го режем на шайби . Поръсваме го със сол и го оставяме за 30 мин да си пусне черната вода .
Гриловаме го на оребрен тиган за 3-4 мин от всяка страна .
Нареждаме в тавичка .

В тиган си наливаме мазнина и запържваме каймата а след това лука , чесъна и морковите нарязани на едро .
Накрая прибавяме и настърганите домати .

Оставяме сместа да поври за 3-4 мин на котлона , прибавяме подправките и заливаме грилования патладжан .

Слагаме да печем в предварително загряла фурна на 180 градуса .

В тиган си приготвяме белия сос за заливката.
Разтопяваме маслото и в него си запържваме брашното .
След като започне да добива лек златист загар при брашното прибавяме на малки порции прясното мляко . Бъркаме интензивно .
Намаля ме котлона и оставяме млечната смес да се сгъсти .

С нея заливаме мусаката 20-30 мин преди края на печенето със соса и поръсваме с настъргано то сирене или кашкавал .

Общо ястието се опича за около час ,час и 20 мин.

Сервираме ястието поръсено със ситно нарязан пресен магданоз .


3 коментара:

  1. Наде, обожавам мусака от патладжани. И аз също правя подобен вариант. Твоята изглежда толкова сочна и апетитна...

    ОтговорИзтриване
  2. Napravih musakata ot pataldjani+dobavih tikvi4ki.Stana mnogo vkusna.Blagodaria ti Nade za ideiata i receptata :)

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка