четвъртък, 3 март 2011 г.

Френски кроасани





необходими продукти:

за тестото:
3 1/2 чаени чаши брашно
250 мл.прясно мляко
80 грама захар
50 грама масло
11 грама суха мая
1 чаена лъжичка сол

за разточване то :
250 грама масло

за намазването :
1 жълтък
3 супени лъжици прясно мляко


Затопляме леко млякото , към него прибавяме 1 супена лъжица от захарта , солта , маята и 1 супена лъжица брашно . Оставяме на топло да се активира маята . Сместа трябва да шупне и да си удвой обема.

В купата в която ще месим си пресяваме брашното не всичкото , оставете си една чаша брашно настрани ,тя ще е за до омесваме . Може да не се наложи да сложите всичкото .

В брашното си правим кладенче и изсипваме останалата захар ,и разтопеното масло .
Прибавяме и кваса .

Месим до поучаването на меко тесто . Тестото не е необходимо да се меси много .

Оставяме за час на страни , тестото трябва да удвой обема си .

След като това е факт , пак го премесваме и го поставяме в купа покрита със стреч фолио за една нощ в хладилника .

След като е преседяло в хладилника вадим тестото и го поставяме върху набрашнен плод върху който ще точим .
Предварително сме си изкарали маслото за разточване да е на стайна температура .

Разточваме тестото на правоъгълници с дебелина около 1 сантиметър .
Покриваме половината от повърхност та с мекото масло . Прихлупваме с останалата част върху маслената . Разточваме само в едната посока .
Загъваме на три и пак разточваме само в едната посока ,загъваме на три и пак разточваме в едната посока ,пак на три... тази процедура я повтаряте 3 пъти и прибирате отново тестото в хладилника за час да се стегне.


Важно е да се знае ,че за постигане на многолистно тесто трябва тестото да е студено когато се работи с него , както и плота... Хубаво е да се работи на студено! Другото важно нещо е ,че не трябва тестото да го правим на топка ,в никакъв случай !


Вадим отново тестото и повтаряме процедурата с разточване то още 3 пъти .
Точим само в една посока , нали???:)

Прибираме отново тестото в хладилника за час .

След това вадим , разточваме тестото на правоъгълник ,с дебелина около 0,5 см.
Изрязваме триъгълници ,големината зависи от това колко искате да ви бъдат големи кроасаните .
У дома обичаме мини кроасан чета и големината на триъгълници те беше около 10 см .

Цепваме в средата на широката част от която започваме да навиваме . Целта е по-лесно да постигнем леко извитата форма на кроасаните .

Ако изрязвате тестото и имате остатъци никога не ги правете на топка а ги наредете еднин върху друг и ги разточете в едната посока.


Може да поставите и плънка при навиването ,например от сладко , шоколад ...
Ние у дома ги обичаме чисти .

Нареждате ги в тавичка покрита с хартия за печене .

Оставяте кроасаните да втасват на хладно ... при мен втасването отнема около 2-3 часа .

Мажем кроасаните с разбития жълтък с млякото .

Печем в умерена фурна ( 175 градуса ) с вентилатор за около 15 мин.

След като изстинат кроасаните ги намазвам със захарен сироп от 100гр. захар и 100 мл. вода варен 5-10 мин.

Рецептата ми е взаймствана от тук ,но разбира се с промени .

2 коментара:

  1. Надя, поздравявам те за желанието и старанието в толкова точене, за да си хапнете накрая тези пухкави, вкусни кроасани!:)) Аз не бих издържала:))
    Страхотни снимки си им направила.

    ОтговорИзтриване
  2. Привет Ани ,истина е ,че тези сладки малки вкусни кроасанчета са голяма врътня ,както казва една моя приятелка! НО накрая насладата от труда е голяма :)))
    Рядко ги правя , и гледам да са повечко !
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка