понеделник, 28 март 2011 г.

Пиде с кайма и булгур ( Kiymali Pide )






За тестото

2 чаши топла вода

4 чаши брашно

1 чаена лъжичка суха мая

2 супени лъжици захар на пясък

1.5 чаена лъжичка сол

2 супени лъжици растително масло.



За плънката:

500 грама кайма смес

2 средни домати

1 голяма глава лук (или две малки)

1/2 връзка магданоз

2 с.л. чили сос ( аз го пропуснах )

1 чаена лъжичка червен пипер

1 чаена лъжичка черен пипер

1 чаена лъжичка кимион

1 чаена лъжичка сол

1/2 чаена чаша булгур накиснат в 1/2 чаена чаша топла вода ( това не е задължително , аз просто импровизирах )

3 супени лъжици доматено пюре смесени с 3 супени лъжици зехтин и малко сол за намазване на кората .




Омесваме си тестото по обичайния начин .

В топлата вода разтваряме маята , захарта , солта и 3 супени лъжици брашно .
Оставяме го настрана да се активира маята .

Пресяваме си брашното , към мего прибавяме кваса и олиото .
Замесваме меко и еластично тесто .

Оставяме го на топло да втаса , трябва да удвои обема си .



През това време си приготвяме плънката .

Омесваме каймата като към нея прибавяме ,ситно нарязания лук , магданоз , настъргани те домати , чесъна , солта , подправките и 1 ч.ч от предварително накиснатия булгур .

Аз лично импровизирах с булгура ,защото го имах готов , приготвен за Касър .
Но се получи много добре на вкус !

Омесваме добре и оставяме в хладилника докато е готово тестото , през това време ще се смесят по-добре ароматите .

След като тестото е втасало добре го разделяме на 3 еднакви топки .

Всяка една от топките разточваме на тънка кори в елипсовидна форма .

Намазваме всяка кора с доматеното пюре като оставяме 1-2 сантиметра преди края не намазани .

Разпределя ме сместа върху трите кори по равно и с пръсти притискате плънката да прилепне добре и да се разпредели равномерно върху намазаната с пюре площ .

Прегъваме крайчетата като захлупваме част от каймата а в двата края ги прищипвам . Трябва да се получи нещо като лодка .

Нареждаме пидетата на хартия за печене и слагаме във фурната .



Аз лично ги слагам във фурната и ги оставям за 15-20 мин във не работеща фурна за да втасат леко . След това включвам фурната на 180 градуса с вентилатор или на 200 градуса без вентилатор и ги изпичам до готовност . Това отнема около 40 мин .



Източник

1 коментар:

  1. Наде,много вкусни са ти станали пидетата,доядоха ми се,а как ги обичам,мммммм!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка