петък, 25 март 2011 г.

Козуначен венец




Рецептата за козунака е същата като тази със съвсем малки промени .



Това е една основна рецепта за козунак , от нея може да правите каквито искате козуначени произведния .

необходими продукти за 1 голям козунак или 2 малки :)

3 яйца , от тях оставяме 1 жълтък за намазване

100 грама захар

5-6 грама подсладител , аз използвам този

120 грама топло прясно мляко

70 грама краве масло

4-5 супени лъжици олио

1 суха мая

щипка сол

500 - 600 грама брашно

ванилия

лимонова кора

стафиди предварително накиснати в някакъв алкохол

филирани бадеми

Всички продукти трябва да са на стайна температура .




От топлото млякото , маята и 1 супена лъжица захар си правим кваса и го оставяме да се активира за около 15 мин .

В съдинката която ще месим си пресяваме 500 грама брашно ,правим си кладенче и в него изсипваме разтопеното масло , яйцата разбити със захарта ( леко разбити с тел ) ,подсладителя и накрая кваса ... ванилията и настъргана лимонена кора .

Замесваме меко тесто което месим около 15- 20 мин . Ако е необходимо прибавяме още малко брашно докато получим меко ,но не лепнещо тесто .
Завиваме го с кърпа и го оставяме на топло за 30 мин .

Взимаме отново тестото и го до омесваме отново за 15-20 мин .

Оставяме тестото за 30 мин да почине на топло върху на маслена съдина .


Омасляваме си ръцете с олио и взимаме тестото , започваме да го месим и през няколко минути си потапяме ръцете в олио ... месим до пълното усвояване на олиото .

Прибавяме стафидите които предварително сме подсушили и обрашнили .

Като цяло козуначено то тесто трябва да се меси поне 40 мин .



Оставяме го на топло да втаса ,трябва минимум да удвой обема си , това изисква доста повече време от колкото при обикновен но тесто .

След като тестото си е удвоило обема , взимаме го с на маслени ръце и го поставяме върху на мазнен плот . Разделяме тестото на 3 или 6 топки в зависимост колко козунака ще правим . С на мазнени ръце оформяме фитили и ги сплитаме на плитка .
Нареждаме козунаците в тавичка покрита с хартия за печене и оставяме да втасват на топло , трябва да отроят обема си . Това може да отнеме повече от 2-3 часа .

Преди да ги сложим да печем ги мажем със жълтъка който сме разбили с една супена лъжица прясно мляко поръсваме обилно със захар и с филирани бадеми .

Печем за около 40-50 мин на 175 градуса . Понякога печенето може да отнеме и час в зависимост в какво печем козунака .




Ако замесвате тестото в машина за хляб слагайте продуктите в следния ред , мляко , яйца , масло , с брашното покривате течните продукти като му правите лек върх ,на върха правите ямичка и в нея слагате маята ,от едната страна на контейнера слагате захарта а от другата солта ,лимомената кора и ванилията . След като привърши месенето върщам програмата отначало и при следващото месене прибавям олиото лъжичка по пъжичка до пълното усвояване ,ако се наложи прибавям малко брашанце . Меся на програмата за френски хляб , процедурата я повтарям 2 пъти , като при втория привавям олиото .

Оставям да втаса в контейнера след това може да оформите козунака и изпечете във фурна или да го поставите в контейнера и опечете там :))


Замесването също може да го направите и с миксер с приставки за тесто , става много по-лесно .


6 коментара:

  1. Козуначения венец изглежда много апетитно, а и сигурно е невероятно вкусен!
    Но очите ми останаха в мекиците! Просто ги обожавам ! При първа възможност ще ги пробвам !
    Поздрави и приятен и усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда превъзходно! И така оформен и много празнично!

    Усмихната неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепен козунак-бухнал,пухкав,с конци.....много ми хареса,Наде!Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  4. This bread looks wonderfully yummy... thx for following me but I don't understand the language here :(

    ОтговорИзтриване
  5. Hello!
    The blog has a translator in over 20 languages , you can take advantage of it if any of the recipes appeal to you !

    Nice day!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка