събота, 19 март 2011 г.

МекициТези мекици са същите като тези с малка разлика в съотношението на продуктите е малко променено за по-добър резултат ! И искам да ви уверя ,че с тази пропорций се работи доста по лесно , а и резултата е видим :)))


Необходими продукти за около 16-18 мекици:

300 мл топла вода

1 суха мая , около 10 грама

1 чаена лъжица захар

1 равна чаена лъжичка сол

около 400 грама брашно
В дълбока съдина изсипваме водата , маята ,солта и захарта . Разбъркваме добре с дървена лъжица .

Пресяваме си брашното и започваме да го прибавяме на малки порции през големи интервали към водната смес . Бъркането става с дървена лъжица или тел .

След като прибавих повече от половината брашно ,бъркането стана малко изморително и трудно за това аз си изкарах миксера , сложих приставките за тесто и продължих с тях по-нататък ... :))

Тестото което трябва да получите трябва да е много меко , но не лепкащо.
В никакъв случай твърдо .
Трябва да усетите кога трябва да спрете с прибавянето на брашното. Това е много важно . Тестото ще започне да се отлепя от страните на съда , но все още ще е доста меко и ако го пипнете с пръст то ще лепне .
Аз за това като грамаж на брашното написах около 400 грама ,но за всеки е ендивидуално в зависимост от типа брашно който използвате . Ако прекалите с брашното мекиците ще ви станат двърдички при пържене ,ако ли е малко ще поемат много мазнина .
Така ,че ако не ви се получи от първия път ще знаете за следващия да намалите или увеличите брашното... :))

Тестото ви трябва да има такъв вид .След като сте привършили с тази процедура покривате тестото и го оставяте за минимум 8-10 часа на стайна температура . Най-добре е да приготвяте тестото от вечерта .

Ако е много топло в стаята може да оставите тестото в хладилника ,но задължително след като го изкарате от хладилника го оставете 2 часа на стайна температура преди да започнете на пържите .

След като тестото е престояло то ще си е увеличило обема с 3-4 пъти .

Мекиците се пържат в много и силно нагорещена мазнина , хубаво е ако имате фритюрник да пържите в него .
Намазнявате си ръцете и взимате от сместа малко топче което оформяте и пускате в на горещената мазнина .

Пържите до лек златист загар ,не е нужно да се препържва .

Хубаво е да си имате асистент :)))


2 коментара:

  1. Ммммм,Нади,чудни са!Не съм опитвала досега с по-рядко тесто!Задължително ще бъдат направени!Изглеждат много апетитно!Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване

Follow by Email