сряда, 16 март 2011 г.

Козунак - основна рецепта





Това е една основна рецепта за козунак , от нея може да правите каквито искате козуначени произведния .

необходими продукти за 1 голям козунак или 2 малки :)

3 яйца , от тях оставяме 1 жълтък за намазване

100 грама захар

5-6 грама подсладител , аз използвам този

120 грама топло прясно мляко

70 грама краве масло

4-5 супени лъжици олио

1 суха мая

щипка сол

500 - 600 грама брашно

по желание ванилия , лимонова кора , сушени плодове , ядки ...




Всички продукти трябва да са на стайна температура .



От топлото млякото , маята и 1 супена лъжица захар си правим кваса и го оставяме да се активира за около 15 мин .

В съдинката която ще месим си пресяваме 500 грама брашно ,правим си кладенче и в него изсипваме разтопеното масло , яйцата разбити със захарта ( леко разбити с тел ) ,подсладителя и накрая кваса ... ванилията и настъргана лимонена кора .

Замесваме меко тесто което месим около 15- 20 мин . Ако е необходимо прибавяме още малко брашно докато получим меко ,но не лепнещо тесто .
Завиваме го с кърпа и го оставяме на топло за 30 мин .

Взимаме отново тестото и го до омесваме отново за 15-20 мин .

Оставяме тестото за 30 мин да почине на топло върху на маслена съдина .


Омасляваме си ръцете с олио и взимаме тестото , започваме да го месим и през няколко минути си потапяме ръцете в олио ... месим до пълното усвояване на олиото .

Като цяло козуначено то тесто трябва да се меси поне 40 мин .

Оставяме го на топло да втаса ,трябва минимум да удвой обема си , това изисква доста повече време от колкото при обикновен но тесто .

След като тестото си е удвоило обема , взимаме го с на маслени ръце и го поставяме върху на мазнен плот . Разделяме тестото на 3 или 6 топки в зависимост колко козунака ще правим . С на мазнени ръце оформяме фитили и ги сплитаме на плитка .
Нареждаме козунаците в тавичка покрита с хартия за печене и оставяме да втасват на топло , трябва да отроят обема си . Това може да отнеме повече от 2-3 часа .

Преди да ги сложим да печем ги мажем със жълтъка който сме разбили с една супена лъжица прясно мляко и поръсваме обилно със захар .

Печем за около 30-40 мин на 175 градуса . Понякога печенето може да отнеме и час в зависимост в какво печем козунака .


Ако замесвате тестото в машина за хляб слагайте продуктите в следния ред , мляко , яйца , масло , с брашното покривате течните продукти като му правите лек върх ,на върха правите ямичка и в нея слагате маята ,от едната страна на контейнера слагате захарта а от другата солта ,лимомената кора и ванилията . След като привърши месенето върщам програмата отначало и при следващото месене прибавям олиото лъжичка по пъжичка до пълното усвояване ,ако се наложи прибавям малко брашанце . Меся на програмата за френски хляб , процедурата я повтарям 2 пъти , като при втория привавям олиото .

Оставям да втаса в контейнера след това може да оформите козунака и изпечете във фурна или да го поставите в контейнера и опечете там :))






8 коментара:

  1. Наде, много хубав козунак!И какви конци си има:).

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Аелис !
    Рецептата е много сполучлива !

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастичен козунак!!! Ле-леееее - зашеметяващо изглежда - конци, конци, :) концииииии... Ще го пробваааам :))

    ОтговорИзтриване
  4. Дааа,страхотни конци,обичам точно такива козунаци,чуден е,Наде!

    ОтговорИзтриване
  5. Вълшебен е! Още тази събота ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  6. Наде, ако не искам да слагам подсладител, колко общо захар да използвам?.

    ОтговорИзтриване
  7. Привет Биляна !
    Ако не искаш да използваш подсладитл недей ,но не увеличавай захарта защото тестото ще ти стане тиклаво и няма да ти втаса добре . Сложи толкова колкото е по рецептата ( 100 грама ).

    Може да компенсираш като поръсиш по обилно козунака отгоре .

    Просто с подсладителя става " Сладък козунак " :)))

    Хубави дни!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка