петък, 18 февруари 2011 г.

Лимонени френски макарони с крем "Оле"


Рецептата е същата като тази със съвсем малки промени.

Необходими продукти:

50 грама белтъци престояли от 2 до 5 дена в хладилник

25 грама захар

65 грама бадемово брашно

100 грама пудра захар

жълта и зелена сладкарска боя в съотношение 4:1

Няколко капки ломонена есенция .


за крема "Оле"

Крем "Оле" на доктор Йоткер приготвен по описаното на пакета начин.

Може да си ги слепите и с крем "Ганаш " който съм описала тук



Преди да започнем приготвяне то на сместа си вадим белтъците на стайна температура поне 2 часа преди това.
Започваме разбиването първо с тел за 2-3 мин и после с миксер .
След като се образува бяла пяна прибавяме захарта .
Продължава ме разбиването докато се превърне в плътен бял целувчен крем .
Прибавяме сладкарската боя . Аз ползвах гело образна .
Пресяваме си пудрата захар и бадемовото брашно.
С помощта на шпатула продължава ме бъркането на сместа като малко по малко на големи интервали прибавяме пудрата захар смесена с бадемовото брашно.Бъркането става само в една посока като прехвърляме сместа .



Готовата смес пълним в пош с кръгъл накрайник ,0.5 см. или какъвто имате :)))

Шприцоваме върху хартия за печене на която предварително сме очертали кръгчета с диаметър 3 см. или 5 см. Това зависи и от това колко големи искате да ви станат макароните. Аз ги направих 5 см. точно за 2 хапки :))



Така шприцовани в тавата ги оставяте да престоят 45 мин на стайна температура .
Целта е да се образува лека коричка .
Слагаме да печем макароните в предварително загряла фурна на 160 градуса за около 10 минути и след това намаля ме температура та на 120 градуса и оставяме за още 5 мин.

Вадим макароните от фурната , оставяте макароните на хартията да изстинат ,след това по лесно се отлепят.Черупките са много крехки ,отлепят се много внимателно .Ако това ви затруднява може да навлажните хартията като я поставите върху навлажнена кърпа.

Приготвяме си крема.

Шприцоваме от крема на едната черупка и захлупваме с другата като притискаме леко .

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка