неделя, 13 февруари 2011 г.

Палава торта за влюбени...





Необходими продукти :

за блата:
15 яйца
15 супени лъжици захар
13 супени лъжици брашно
2 супени лъжици какао
150 грама шоколадов чипс
100 гр. смлени лешници
ромова есенция

крема :
700 мл. течна сметана
700 гр. шоколад

за сиропиране:
100 мл. подсладено прясно мляко

За замазването :
течен шоколад "Финети"


Приготвяне на блата:
Разделяме жълтъци от белтъци.
Слагаме половината захар при белтъците и половината при жълтъците.
Разбиваме с миксера белтъците на сняг , а след това и жълтъците до побеляване.
С миксера до тук :)
Прибавяме разбитите белтъци при жълтъците не на веднъж а на няколко пъти .
Като бъркаме с дървена лъжица . Целта е да не спадне сместа.След като прибавим всичките белтъци си пресяваме брашното и какаото . Прибавяме го бавно към сместа като отново бъркането става с дървена лъжица или тел .Прибавяме ,смлените ядки ,шоколадовия чипс и есенцията.

Така получената смес разделяме на 2 и опичаме два блата.
Печем около 30 мин на 175 градуса...трябва да тестваме с шишче като след промучване през блата то трябва да излиза сухо.
След като се охладят добре ,това е приблизително след 2 часа ,всеки блат го разделяме на още две.

Приготвяне на крема "Ганаш":
Затопляте сметаната до 90 градуса на котлона . Важно не трябва да завира!!!
След това прибавяте шоколада и бъркате постоянно до пълното разтапяне на шоколада .Трябва да ви се получи гладка хомогенна смес .
Тази смес оставяте да се охлади и престои за поне 4 часа в хладилник...може повече ,но не и по-малко!
След това я разбивате с миксер до втвърдяване на крема ,цевта става по светъл от колкото е в началото .

Започваме със зглобябавето на тортата като редуваме блат,крем...и сиропираме блата с 3-4 супени лъжици от подсладеното прясно мляко.
Прибираме тортата в хладилника за час да стегне.
Вадим и измазваме с течен шоколад .Стараем се да изправим добре ъглите на тортата и да захладим неравностите ако има такива ,за да може след покафането на фондана да няма неравности.

Прибираме да стегне отново.

Покриваме с фондан и украсяваме! :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка