понеделник, 21 февруари 2011 г.

Кренвиршки






Необходими продукти за около 10 - 12 броя кренвиршки :

2 чаени чаши брашно
1 яйце
60 грама разтопено масло ,аз използвам тази растителна мазнина
150 мл топло мляко
1/2 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
1/2 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици кисело мляко
1/2 чаена лъжица хлебна сода

10 -12 кренвирша
жълтък за намазване
чубрица и сусам за поръсване

Правим си квас от топлото мляко , маята , захарта и една супена лъжица брашно . Оставяме го на страна за 15-20 мин. да се надигне .
Пресяваме си брашното и объркваме със солта , прибавяме разтопеното масло , яйцето , киселото мляко в което сме прибавили хлебната сода . Прибавяме кваса и замесваме меко тесто .
Оставаме го на топло да втаса , трябва да удвои обема си .
След като това е факт , изсипваме тестото на набрашнен плот върху който ще точим .
Разточваме кора с дебелина около 3-4 мм
Нарязваме я на ленти с ширина 2-3 см.

Навиваме около кренвиршите спирало видно .

Нареждаме в тавичка която сме застлали с хартия за печене .

Мажем със жълтък и поръсваме или със сусам или с чубрица .

Аз не ги оставям повече да втасват а направо слагам да ги пека на 170 градуса.
Слагам ги още в студена фурна , не чакам да загрее ... времето докато се затопли фурната също спомага за надигането на тестото .
Пека около 30 мин. Но при всяка фурна е различно така ,че печете до златист цвят .

3 коментара:

  1. Много ги обичам.
    Ами сега? Кой ме кара да влизам тук по това никое време???
    Изглеждат невероятно вкусни!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудни са! Браво, Надя :-)

    Поздрави и пожелания за здрави, вкусни и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет момичета !
    Дими благодаря ти за ощенката ,много мило !
    Илиана , запрятай ръкави , стават лесничко и бързичко . Надали ще се опрът на сръчните ти ръце!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка