неделя, 13 февруари 2011 г.

Вита шоколадова торта "Пате"


Необходими продукти :

за блата:
15 яйца
15 супени лъжици захар
13 супени лъжици брашно
2 супени лъжици какао
2 ванилий на прах

крема :
700 мл. течна сметана
700 гр. шоколад

за сиропиране:
100 мл. подсладено прясно мляко

за украсата:
250 грама бял шоколад
сладкарски бой
100 грама лешници
захарни звездички

Приготвяне на блата:
Разделяме жълтъци от белтъци.
Слагаме половината захар при белтъците и половината при жълтъците.
Разбиваме с миксера белтъците на сняг , а след това и жълтъците до побеляване.
С миксера до тук :)
Прибавяме разбитите белтъци при жълтъците не на веднъж а на няколко пъти .
Като бъркаме с дървена лъжица . Целта е да не спадне сместа.След като прибавим всичките белтъци си пресяваме брашното и какаото . Прибавяме го бавно към сместа като отново бъркането става с дървена лъжица или тел .


Прибавяме смлените лешници и ромовара есенция.
От тази смес се изпичат 3 правоъгълни блата с размери 30 на 40 см. и един кръгъл блат с диаметър 28-30 см. за основа
.Височината на блатовете е около сантиметър.
Може да ги изпечете в тава ,а лично ги пекох върху хартия за печене поставена в тавичката на фурната .Печат се на 175 градуса за около 15 мин.
След изпичане на блатовете ги слагате върху влажна хавлиена кърпа за да се отлепи по лесно хартията от блата и да не се накъса .


След като са изстинали добре отлепяме хартията и всеки блат го режем по на 3 ленти с размери приблизително 10 на 40 сантиметра ..
.Моите бяха с размери 9 на 39 сантиметра защото изрязах по малко крайчетата за да изравня блатовете.

Приготвяне на крема "Ганаш":
Затопляте сметаната до 90 градуса на котлона . Важно не трябва да завира!!!
След това прибавяте шоколада и бъркате постоянно до пълното разтапяне на шоколада .Трябва да ви се получи гладка хомогенна смес .
Тази смес оставяте да се охлади и престои за поне 4 часа в хладилник...може повече ,но не и по-малко!
След това я разбивате с миксер до втвърдяване на крема ,цевта става по светъл от колкото е в началото .

Започваме завиването на тортата . В подноса където ще е тортата поставяме облия блат и сиропираме с 2 -3 с.л. от млякото.
Сиропираме
първото парче мажем с крема и завиваме на руло ,поставяме го правя в центъра на облия блат ,след това мажем следващото парче и увиваме около първото ....и така докато свършат блатовете и крема. ( на мен ми остана малко крем и с него замазах тортата)
Накрая увиваме рулото със стреч фолио като пристягаме добре ... така увития блат оставяме за ден в хладилника да стегне .



На другия ден махаме фолиото и замазваме тортата отстрани с крем ако ни е останал ,ако ли не с течен шоколад .
Декорирана е със смлени лешници ,захарни звездички ,а пате направено с техниката на Шоколадов трансфер .

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка