вторник, 8 февруари 2011 г.

Пита "Цвете"


Необходими продукти:

1-1.5кг. брашно
200мл.прясно мляко
1/2 ч.ч.разтопено масло
1/2 ч.ч.кисело мляко
250мл.лимонада
2 яйца
1 суха и една нормална мая
1с.л захр
1 ч.л.сол
100 гр. меко масло за разточване то.

Правим си квас от прясното мляко,нормалната мая , захарта, солта и 3-4 сл.брашно...Затопляме леко млякото, разтваряме маята, добавяме захарта, солта и брашното.Получената кашичка оставяме на страни,престоява около 15 до 30 мин,трябва да удвой обема си.Пресяваме 1 килограм брашно в съдинката в която ще замесваме,добавяме и сухата мая,разбъркваме леко.

Добавяме олиото ,киселото мляко, яйцата (като си оставяме единия жълтък за намазване), лимонадата и накрая кваса.Месим до поучаването на меко,но не лепкащо тесто...постепенно добавяте и останалото брашно...не е задължително да поеме всичкото брашно.На мен понякога ми поема и повечко,понякога по-малко ВАЖНОТО е да стане меко тесто,но да не лепне! Оставяме тестото да си почива около час на топло място...

Разделяме си тестото на 9 топки
Разстиламе 5 от топлите ,мажем между тях с масло и ги нареждаме една върху друга ,последната не я мажем .
Разточваме с диаметър около 35- 40см.
Режем на 8 триъгълника през средата като не стигаме до края .
Оформяме по показания по долу начин .

С другите 3 топки повтаряме същата процедура като разточваме с по-малък диаметър 25-30 см.
Поставяме в средата и пак разрязваме по същия начин.
Този път разреза е на половината на другото листо ,така,че да се застъпят.



Последната топка я поставяме в средата.

Оставяме за час -два да втаса на топло.



Мажем с жълтъка и печем за около час на 175 градуса .



Идеята е взаймствана от тук:


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка