вторник, 11 януари 2011 г.

Погача с лимонада





Необходими продукти:
1-1.5кг. брашно
200мл.прясно мляко
1/2 ч.ч.олио
1/2 ч.ч.кисело мляко
250мл.лимонада
2 яйца
1 суха и една нормална мая
1с.л захр
1 ч.л.сол
100 гр. масло за разточването.

Правим си квас от прясното мляко,нормалната мая , захарта, солта и 3-4 сл.брашно...Затопляме леко млякото, разтваряме маята, добавяме захарта, солта и брашното.Получената кашичка оставяме на страни,престоява около 15 до 30 мин,трябва да удвой обема си.Пресяваме 1 килограм брашно в съдинката в която ще замесваме,добавяме и сухата мая,рабвъркваме леко.

Добавяме олиото ,киселото мляко, яйцата (като си иставяме единия жълтък за намазване), лимонадата и накрая кваса.Месим до получаването на меко,но не лепкащо тесто...постепенно добавяте и останалото брашно...не е задължително да поеме всичкото брашно.На мен понякога ми поема и повечко,понякога по-мако ВАЖНОТО е да стане мекичко тесто,но да не лепне! Оставяме тестото да си почива около час на топло място...Разделяме тестото на 8-10 топки.Разтиламе с ръка всяка топка до диаметър около 20 см. и ги нареждаме една върху друга като межд тях мажем с маслото...последния лист го оставяте сух...Взимате точилката обрашнявате плота и тестото ,точите докато листа ви стане около сантиметър...намазвате и последния лист и завивате на руло...режете рулото на триъгълници,около 12 бр. крайчетата ги слагате в средата на тавичката а триъгълниците околко тях с широката част навън...аз лични пека на хартия за пекане,но може и в намаслена после обрашнена тавичка...Оставяте да втаса на топличко...



След като втаса добре ,при мен тази процедура протича за околко 2 часа,намазваме със жълтъка и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор.За фурни без вентелатор се пече само отдолу на 200 градуса ...накрая включвам и отгоре 5-10 мин. преди да изкарам питката. За декорацията отгоре си отделяте малко от тестото и го месите с още брашно до получаването на твърдо тесто ,след това си развихряте фантазията :) Украсяването става след намазването на питата със жълтъка за да може да залепне...





Успех!

2 коментара:

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка