вторник, 11 януари 2011 г.

Торта "Наполеон"





Торта "Наполеон"

за блатовете :
2 яйца
250 гр. меко краве масло
1 ч.ч. подсолена вода
1 с.л. лимонов сок
ванилия
5 - 6 с.л. захар
брашно , колкото да се получи стегнато тесто


Смесете всички продукти и омесете стегнато тесто .
Покрийте го с найлоново фолио и го сложете в хладилник за около 2 часа .
Разделете тестото на 12 - 13 равни части и на набрашнена повърхност ги разточете на тънки кръгли кори .

С помощта на чиния , която да ви служи за форма , изрежете еднакви кръгове .
Изрезките може да изпечете и след като ги натрошите може да се ползват за покриване на тортата.
Изпечете готовите кръгли кори на 180 градуса , докато придобият златист цвят .
Нужни са от 3 до 10 мин.


За крема:

1 литър и половина прясно мляко
7 яйца
8 - 9 супени лъжици брашно
2 ванилии
300 грама захар
250 грама меко краве масло

Начин на приготвяне на крема:

Сложете млякото ( без 200 мл.) на котлона с половината захар , докато заври .
През това време с миксер разбийте жълтъците с останалата захар .
В отделеното 200 мл. студено мляко разтворете брашното . Махнете врящото мляко от котлона и на тънка струйка и с интензивно разбъркване добавете брашното .
После с черпак вземете от горещата смес и я прибавяйте към разбитите жълтъци . Бъркайте постоянно...
Върнете всичко пак на котлона на много слаб огън .
Разбийте белтъците на пяна.
Свалете крема о огъня и бавно прибавете разбитите белтъци към него...Върнете го пак на котлона.
Варете крема докато се сгъсти напълно .
След като кремът е готов оставете го да се охлади и прибавете в него мекото масло .

Започваме да сглобяваме тортата .
Редуваме блат , крем , пак блат и така до изчерпване на блатовете и крема .

Намазваме тортата от всички страни и я оставяме да престои 12 часа на стайна температура.

След това можете да украсите по желание...

Рецептата е взаймствана от блога на Ginger Cookies

8 коментара:

  1. Nade tova beshe edna ot nai vkusnite torti koito sam probvala.BRAVO!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси Мони...неможе да си анонимна след като знам кой е ял от тортата :):)

    ОтговорИзтриване
  3. Tortu sam probala i potvrdujem da je predivna...tanke korice i preukusna vanilin krema ,ma zaista predukusno !!!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Хвала вам врло много , MIRJANA !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2 юни 2011 г., 5:18

    koga se slaga vaniliqta

    ОтговорИзтриване
  6. Ванилията можете да я сложиш в млякото както и накрая след като сте сварили крема ...

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка