понеделник, 17 януари 2011 г.

Пита " Слънчоглед "


Онзи ден като рових в нета и попаднах на тази погача .
Погачата е от блога на Мариета . Много и благодаря за прекрасната идея и рецепта . Не се сдържах и още вчера я замесих , голямо изкушение е .

Ето и необходими те продукти : (аз внесох малко промени:)))

1 200 гр брашно

1 прясна мая плюс половин суха

400 гр кисело мляко

200 мл топло прясно мляко

2 яйца

1 белтък

1 с.л. сол

1 с.л. захар

60 гр разтопено масло за тестото и още 60 гр. меко масло за намазване между пластовете.

1 жълтък за намазване на погачата.

От прясното мляко , прясната мая , солта , захарта и 3 с.л брашно си правим квас.
Пресяваме брашното в съдината в която ще месим.
Към брашното прибавяме половината суха мая , киселото мляко , яйцата , разтопеното на МВ масло , кваса .
Замесваме меко тесто , тестото не трябва да лепне по ръцете .
Оставяме тестото за час на топло да втаса .
След като си е удвоило обема го разделяме на 6 топки .
Едната топка е за средата на тавата .
Втората топка я отделяме за листата .
Другите 4 топки ги разстиламе , мажем с мекото масло между тях .


Навиваме на руло и режем на триъгълници .

Нареждаме триъгълници те по този начин в тавата .

С помощта на формичка изрязвате листенца

След като се надигне погачата нареждате листенцата на два реда .
Като втаса добре , мажете със жълтъка поръсвате средата на погачата със сусам , както е в моя случаи , по рецептата от блога е с маково семе , аз нямах :) И печете на 175 градуса за 35-40 минути .Внимаваите да не прегори отгоре , аз покрих с кухненско фолио погачата последните 15 мин.


По незнайни причини , снимките на изпечената погача са изчезнали от фотоапарата :) Има само на парче от нея ,но пак е нещо.
Да ви е сладко!

1 коментар:

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка