събота, 15 януари 2011 г.

Чийзкейка на баба ми :)


И така рецептата,но преди това да уточня,че за оригинална та рецепта която приготвям тук в Кипър повечето от продуктите и не можах да открия в България,но импровизирах заместих и пак се получи,но вкуса е малко по-различен и според мен не толкова вкусен от този който приготвям тук....НО за тези който не са опитвали оригинала и Българския вариянт се харесва :):): )Продукти необходими за тавичка с размери приблизително 30/40 см.

Това са продуктите за оригиналната рецепта .

Добавяне на изображение


Ще пиша оригиналния и продуктите с които може да заместите.

за бисквитения пласт:
400гр. бисквити "Морнинг Кофе" или чаени бисквити
125гр. меко масло , и на МВ пак става , пробвала съм,за тази рецепта не е задължително.
1 ванилия -аз лично не винаги я добавям защото понякога бисквитите които ползвам са си ароматизира ни добре :)

Натрушаваме бисквитите и смесваме с разтопеното масло и ванилията(евентуално) .В тавичката разстиламе добре сместа като натискаме да прилепне хубаво и равномерно по дъното.След това в предварително загрята фурна запичаме бисквитките за 10-тина минутки , леко да покафенеят . Това запичане се прави ако приготвяте кейка в тава , защото при сервиране няма да ви се троши бисквитения пласт . Когато го приготвям на порций в купички това със запичането го пропускам...
ОСТАВАМЕ ДА СЕ ОХЛАДИ

за средния пласт:
300гр. крема сирене :Филаделфия" или обикновенно крема сирене

2пк. суха сметана "Топинг Креам" разбити в 1 1/2 ч.ч. прясно мляко.В България има подобна суха сметана на д-р Йоткер,но ако не я откриете може да заместите всичко това със сладкарска сметана "Хопла"-500мл. разбита с 2-3 с.л. захар

1 опаковка желе лимон разтворено в 1ч.ч. гореща вода или 2 желатина на д-р Йоткер разтворени по обичайния начин с добавяне на лимонена есенция.ВАЖНО: ако приготвяте кейка с обикновен желатин е необходимо към сметановата смес да прибавите поне още 3-4 с.л захар,защото готовото желе лимон което ползвам тук е подссладен.

Разбивате си сметаната ,към нея добавяте крема сиренето и накрая охладеното желе Лимон . всичко това се разбърква с миксер и се покрива бисквитения пласт ,който вече е охладен...Прибира се в хладилник поне за 2-3 часа за да стегне добре

Последния пласт се намазва с глазура за чийз кейк,тук има доста варианти на глазури,но в България не открих нито една . Заместих с боровинкиво сладко от тези кутии по 1 кило по редичко ...Но вие само може да си решите какво сладко да си сложите отгоре...въпрос на вкус.

Ами това е...ако имате въпроси питайте . Аз лично в като си бях в България нямах много време да обикалям а и Поморие не е голям град може в по-големите хипер маркети да има и същите продукти...Е успех...И да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Наде, голяма красота си сътворила! Поздравявам те! Обожавам чийзкейк във всичките му форми:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Ани!
    Тук в Кипър се приготвя много този вид "лъжлив" чийзкейк ... В унисон със жегите е :)))
    Лятото престоя в кухнята не е много приятен ...а това е един много бърз и без печене вариянт ...

    ОтговорИзтриване

Follow by Email

Възникна грешка в тази притурка