четвъртък, 13 януари 2011 г.

Рибена чорба

Тайната на вкусната рибена чорба е , че тя трябва да се приготви поне от 3-4 вида риба . Няма да скрия , че тук на острова така и не можах да си приготвя чорбата която е в спомените ми . Тази чорба която приготвяше Пепина ( съпруга на рибар и моя много добра приятелка) , с прясно уловена риба. Пепина казваше , че най -вкусната рибена чорба ставала от попчета и главите на големи риби като кефал , калкан и т.н. Но тук на острова не разполагам с тези ценни продукти , а с няколко вида средиземноморска дребна рибка. Не разполагам с пресен девисил , но пък си имам сух...Тук девисила не го познават като подправка , и да го познават не го ползват и го няма по магазините...


И така , необходимите продукти за приготвяне на Поморийско-Кипърска рибена чорба:

1/2 кг.риба по възможност 3-4 вида
1 морков
1 средно голяма глава лук
1/2 ч.ч. грис
1 лимон
девесил
черен пипер
сол
зехтин
На солта , пипера , зехтина , девисила не давам грамажи , те са на вкус :)

Ето я и моита риба с която разполагам тук.

Задушавам в малко зехтин наситно нарязаните лук и морков . След като поомекнат доливам вода и слагам рибата да се свари . На нея са и необходими не повече от 10-15 минути на среден огън , понякога и по-малко ако е много дребна рибата . След като рибата се свари се изважда с помоща на решетъчна лъжица . Бульона си го оставяте на котлона да си къкри на слаб огън . И сега започва най-трудоемката част от приготвянето на чорвата , а това е обезкостяването на рибата .
Слад като я обезкостите я връщате отново в тенджерата. Прибавяте подправките девисила , пипера , солта ... и най- накрая гриста. Оставяме чорбата да се вари на слаб огън до пълното сварявене на гриста .
Супата вече е готова и е време да прибавим в нея сока на прясно изцедения лимон . Аз слагам цял , ако някой не си пада по по-киселичкото може и да прибави половинка :) вупрос на вкус.

Това количество прорукти е за 3 литрова тенджера или за около 2 литра вода.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Follow by Email